Crna hronika

Milutin Đukanović i 15 osoba na provjeri zbog izazivanja nereda 24. oktobra

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici vodi izviđaj radi utvrđivanja da li u radnjama Milutina Đukanovića, organizatora protesta Demokratskog fronta ispred Skupštine 24. oktobra, kao i 15 građana, ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, saznaje Pobjeda. Odluka o ovom slučaju biće poznata do kraja sedmice.
Milutin Đukanović i 15 osoba na provjeri zbog izazivanja nereda 24. oktobra
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Pobjeda ranije pisala, za 15 osoba policija je obezbijedila nepobitne dokaze koji potvrđuju sumnje da je riječ o učesnicima u incidentima ispred Skupštine.

Izviđajem protiv ovih 16 osoba nije stavljena tačka na slučaj. Istražitelji prikupljaju dokaze za još 22 osobe za koje se sumnja da su akteri nereda na podgoričkim ulicama. Kako je navedeno u policijskim prijavama, gađali su čuvare mira, kamenovali zgradu Televizije Pink i lomili objekte u gradu.

Podsjetimo, samo nekoliko sati prije napada na policiju, organizator protesta Milutin Đukanović garantovao je mirno okupljanje i nenasilno ponašanje. Najavio je mirnu šetnju, a završena je nasiljem ispred zgrade parlamenta.

Neredi su počeli odmah nakon što je poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović poručio da „predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić ima još 10 minuta da se izjasni da li će ih primiti na razgovor“.

Nakon što taj zahtjev nije ispunjen, demonstranti su oborili zaštitnu ogradu i nasrnuli na policajce koji su obezbjeđivali zgradu Skupštine. Policija je odgovorila suzavcem i šok bombama.

Epilog „mirnog“ okupljanja bio je 20 povrijeđenih policajaca i nekoliko demonstranata. Nakon protesta podnijete su krivične prijave protiv poslanika Andrije Mandića, Slavena Radunovića i Milana Kneževića.

Administrativni odbor je većinom glasova predložio skidanje imuniteta, a u plenarnom zasijedanju treba da odluči da li će protiv trojice poslanika Demokratskog fronta biti pokrenut postupak.

Mandić i Radunović se sumnjiče za krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu državnog uređenja u noći 24. oktobra, a Knežević za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti nekoliko dana ranije, kada je uklanjano šatorsko naselje na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

I protiv Milutina Đukanovića proslijeđen je zahtjev predsjedniku Skupštine Crne Gore za skidanje imuniteta, ali po drugom osnovu – zbog napada na službeno lice. Osnovno tužilaštvo u Kotoru uputilo je zahtjev Skupštini da se razmotri skidanje imuniteta radi podizanja optužnog prijedloga protiv Đukanovića. U maju ove godine Milutin Đukanović je napao u Kotoru policajca Marka Šarovića, koji je obavljao uviđaj nakon saobraćajne nezgode. Đukanović je vrijeđao policajca, a nakon toga i fizički ga napao. Policija je podnijela krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Kotoru.

Taj predmet će se naći pred poslanicima na sjednici Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore.

Portal Analitika