Region

Ko je Kosta Radanović osumnjičen za šverc kokaina svjetskih razmjera?

Poslije višemjesečnog praćenja srpska policija uhapsila Kostu Radanovića, jednog od većih srpskih narko-dilera. Sumnja se da je iz Beograda organizovao šverc droge po svijetu. Za posao birao žene od 50-60 godina, koje ne upadaju u oči...
Ko je Kosta Radanović osumnjičen za šverc kokaina svjetskih razmjera?
Portal AnalitikaIzvor

Organizator međunarodnog krijumčarskog lanca narkoticima Kosta Radanović (51) uhapšen je u ponedjeljak u Beogradu u akciji operativaca MUP Srbije. Proteklih mjeseci zaplijenjeno je više od sedam kilograma kokaina i heroina na aerodromima širom svijeta, a kako se sumnja, ogranizator ovog šverca bio je Radanović.

Kako smo nezvanično saznaju Novosti, uhapšeni je inače blizak prijatelj Sretena Jocića Amsterdama i crnogorskog narko-dilera Vinetua Čokovića, koji je pre nekoliko mjeseci uhapšen u Španiji.

Radanoviću su lisice stavljene poslije dužeg operativnog rada pripadnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) srpske policije. Ovoj akciji prethodilo je hapšenje Radanovićevih kurira u proteklih godinu dana na nekoliko kontinenata. Kokain je nabavljan u Južnoj Americi, a potom je prenošen do Zapadne Evrope. Od januara do novembra ove godine zaplijenjeno je ukupno četiri kilograma i 196 grama kokaina i tri kilograma i 130 grama heroina.

Ovaj narko-bos je, prema policijskim informacijama, upravljao poslovima iz Beograda, dok je za svoje saradnike birao pouzdane, sredovječne ljude, mahom žene, za koje je mislio da neće upadati policiji u oči. Međutim, srpski operativci su mu sve vrijeme bili za petama, kao i njegovim saučesnicima.

Početkom 2015. godine Radanović je sa nekim saradnicima, koji su u bjekstvu, a na čijoj se identifikaciji i lociranju još radi, angažovao M. K., državljanku Srbije. Njen zadatak je bio da iz Ekvadora u Evropu prokrijumčari kokain visokog kvaliteta. Na osnovu dojave srpske policije ona je uhapšena na aerodromu "Gvajakil" u Ekvadoru, sa 2,9 kilograma čiste droge.

Sredinom 2015. godine ova organizovana kriminalna grupa angažovala je M. M., državljanina Republike Srbije, da iz Indije, preko Mađarske, u Evropu prokrijumčari heroin. Uhapšen je, na osnovu informacije srpske policije, na aerodromu "Franc List" u Budimpešti. Kod njega je pronađeno 1,05 kilograma čistog heroina. 

U septembru 2015. godine Radanović je za potrebe krijumčarenja narkotika angažovao D. S., koja je preko Istanbula pokušala da u Evropu prokrijumčari kokain. U saradnji sa policijom Turske, uhapšena je na aerodromu "Ataturk" u Istanbulu. Kod nje je pronađeno 1,2 kilograma kokaina.

Prošlog mjeseca Radanović je ugovorio "posao" sa srpskom državljankom Ž. S., koja je otputovala u Mozambik po heroin. Poslije razmjene podataka sa policijom Belgije, ona je uhapšena po dolasku u Brisel. Kod nje su pronađena dva kilograma heroina.

Radanović će u utorak biti priveden u Tužilaštvo za organizovani kriminal sa krivičnom prijavom za organizovanje krijumčarenja kokaina i heroina u svjetskim razmerama. U ovom trenutku iza rešetaka je i četvoro njegovih kurira, širom Evrope i svijeta. Nastavljena je potera za ostalim karikama ovog švercerskog lanca.

Policija sada pokušava da istraži i da li Radanovića i Vinetua Čokovića, osim prijateljstva, povezuje i biznis sa narkoticima. Ovaj Budvanin uhapšen je sredinom juna ove godine u Španiji, u operativnoj akciji koja je nosila njegovo ime - "Vinetu".

Portal Analitika