Politika

TARNER: Poziv priznanje za posvećenost Crne Gore

Odluka Alijanse da uputi poziv za članstvo Crnoj Gori priznanje je za dugogodišnju posvećenost države ulasku u taj savez, ocijenio je predsjednik Parlamentarne skupštine NATO, Majkl Tarner.
TARNER: Poziv priznanje za posvećenost Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Tarner je, u pismu upućenom predsjedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću, čestitao Krivokapiću i građanima Crne Gore poziv za početak pregovora o pristupanju NATO-u.

„Odluka Saveza je priznanje za dugogodišnju posvećenost Crne Gore za ulazak u NATO. Članstvo Vaše zemlje učiniće da se stanovništvo Crne Gore osjeća sigurnije tokom jačanja bezbjednosti i prosperiteta Zapadnog Balkana. A što je još bitnije, ova odluka će učiniti Alijansu jačom“, naveo je Tarner.

Kako je rekao, Parlamentarna skupština NATO saveza konstantno podržava Crnu Goru na putu za članstvo u NATO i radila je na jačanju podrške za pristupanje Crne Gore u nacionalnim parlamentima.

U usvojenoj Rezoluciji na godišnjem zasjedanju u oktobru, podsjetio je, NATO Parlamentarna skupština je već pozvala ministre vanjskih poslova država članica NATO-a da upute poziv Crnoj Gori da pristupi Savezu.

„Oduševljen sam što je naša Vlada imala viziju i liderstvo da prati obećanje otvorenih vrata NATO-a. Takođe bih želio da pozdravim vrijedan rad crnogorskih vlasti u pripremi Vaše države za ovu istorijsku prekretnicu. Ja odlično znam koliko ste Vi lično bili posvećeni i angažovani u ovim naporima“, naveo je Tarner u pismu.

On je dodao da uručena pozivnica Krivokapiću da se obrati Parlamentarnoj skupštini NATO-a, u Budimpešti u maju, predstavlja njihov način da odamo javno priznanje Krivokapićevom liderstvu.

„Sada očekujem da će Crna Gora brzo završiti finalne pripreme za pristupanje. Siguran sam da će naši parlamenti nastaviti sa pružanjem podrške procesu pristupanja i ratifikaciji, tako da vrlo uskoro možemo poželjeti dobrodošlicu parlamentu Crne Gore kao punopravnom članu Parlamentarne skupštine NATO-a“, poručio je Tarner.

Portal Analitika