Fudbal

Mamić može na slobodu za 900.000 eura

Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu prihvatilo je novi prijedlog kaucije koju je izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić ponudio za izlazak iz zatvora.
Mamić može na slobodu za 900.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Mamić se drugi put u posljednjih nekoliko mjeseci našao u pritvoru zbog sumnje u višemilionske malverzacije. Mamićev advokat Jadranka Sloković izjavila je novinarima da je za kauciju ponuđeno sedam miliona kuna (oko 900.000 eura) u gotovini i kuća u istoj vrijednosti jednog njegovog prijatelja.

To, međutim, ne znači da Mamić može na slobodu, jer tužilaštvo ima rok od tri dana na žalbu. Sud je u petak odbio prvu kauciju u nekretninama koju je ponudio Zdravko Mamić. 

Najmoćnijem čovjeku hrvatskog fudbala ranije je određena kaucija od 14 miliona kuna (1,8 miliona eura) u gotovini ili nekretninama, a on je preko advokata poručio da će ponuditi nekretnine svojih prijatelja. 

Na prošloneđeljnom sudskom ročištu prihvaćena je predložena kaucija u nekretninama za njegovog sina Maria Mamića, a odbijene su kao kaucija predložene nekretnine osumnjičenog, istarskog preduzetnika Sandra Stipančića. Četvrti osumnjičeni u tom slučaju, preduzetnik Igor Krota nije ni ponudio kauciju za odbranu sa slobode. 

Po prijavi Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prevara, USKOK je pokrenuo novu istragu protiv Mamića i ostalih zbog "zločinačkog udruženja i zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja". 

Sumnja se da su Mamić i ostali preko of-šor firmi od 2004. iz Dinama izvukli više od 10 miliona eura i pola miliona funti. U tom slučaju, osumnjičen je i izvršni predsjednik FS Hrvatske Damir Vrbanović, ali njemu nije odredjen pritvor. 

Portal Analitika