Politika

Podržan budžet za sektor bezbjednosti i odbrane

Odbor za odbranu i bezbjednost podržao je, većinom glasova, Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2016. godinu u dijelu koji se odnosi ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova i Agenciju za nacionalnu bezbjednost.
Podržan budžet za sektor bezbjednosti i odbrane
Portal AnalitikaIzvor

Ocijenjeno je da su sredstva za potrošačke jedinice u sektoru bezbjednosti i odbrane realno utvrđena i da omogućavaju realizaciju planiranih aktivnosti i postupanje u skladu sa utvrđenim nadležnostima.

Odbor je pozitivnim ocijenio trend povećanja planiranog iznosa sredstava za ovu oblast, ukazavši na važnost opremanja i modernizacije saglasno utvrđenim standardima, permanentnog jačanja kadrovskih i materijalnih kapaciteta u navedenom sektoru u skladu sa NATO standardima i postizanju pune interoperabilnosti odbrambeno bezbjednosnog sektora.

Ukazano je na važnost razmatranja mogućnosti radi iznalaženja rješenja za osavremenjivanje Avio-helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

"Uvažavajući značaj preventivnog djelovanja u pravcu umanjenja rizika od požara, Odbor je ukazao na neophodnost opredjeljivanja dodatnih finansijskih sredstava za nabavku aviona za gašenje požara u odnosu na sredstva predložena za MUP za 2016. godinu", kaže se u zaključcima.

Članovi Odbora su ocijenili opravdanom i cjelishodnom inicijativu Savjeta za građansku kontrolu rada policije, koju je proslijedio Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, uvažavajući sadržaj obrazloženja radi povećanja predloženog budžeta u cilju snaženja programske aktivnosti, vidljivosti, dostupnosti građanima i transparentnosti rada ovog tijela.

 

MINA

Portal Analitika