Muzika

Veče gramofona: Prisutni se nostalgično prisjetili pravog zvuka

U TKC Yunus Emre u subotu je održano "Veče gramofona". Prisutni su imali priliku da čuju interpretatore tradicionalne turske i crnogorske muzike, kao i da se bolje upoznaju sa predstavnicima istih i njihovim biografijama.
Veče gramofona: Prisutni se nostalgično prisjetili pravog zvuka
Portal AnalitikaIzvor

Veče je organizovano u saradnji sa muzičkom redakcijom radija Crne Gore, koji su iz bogate fonoteke izdvojili reprezentativne ploče, a takođe su stigle i iz Ankare.

Pored Ksenije Cicvarić, Nikole Karovića, Božidara Ivaniševića i drugih, mogle su se čuti i interpretacije poznatih turskih izvođača Munira Nuretina Seldžuka, Zeki Murena, Aladina Sensoja i dr.

"Željeli smo da se ljudi nostalgično prisjete zvuka i pucketanja gramofonske ploče, a mladi da poslušaju kako je to nekad izgledalo. Takođe smo, na ovaj način, htjeli i da ljude upoznamo sa tradicionalnom osmanskom muzikom i upoznamo međusobne sličnosti i razlike kultura",  izjavio je direktor TKC Yunus Emre doc. dr Džihan Ozdemir.

Prisutnima se izuzetno dopala ideja i ovakav vid prezentacije muzike i kulture uz želju da ovakvih dogadjaja bude što više. Moderatkorka večeri bila je Nina Strugar koja je goste upoznala sa onim sto su slušali.

 

Portal Analitika