Svijet

Bukurešt s većim BDP-om po stanovniku od Berlina

Regija Bukurešt-Ilfov je najrazvijenije područje u Rumuniji, sa bruto domaćim proizvodom (BDP) po stanovniku 31 odsto većim od evropskog prosjeka.
Bukurešt s većim BDP-om po stanovniku od Berlina
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Bukurešt tim rezultatom nadmašuje druge evropske metropole poput Atine, gdje BDP po stanovniku doseže 98 odsto prosjeka EU, Madrid 128 odsto, Berlinu 113 odsto ili Budimpešti 108 odsto, navodi se u analizi rumunskog ogranka Fondacije Friedrich Ebert, prenosi SEEbiz.

Međutim, BDP po stanovniku ostatka Rumunije je na nivou samo 54 odsto evropskog prosjeka. Situacija je još gora u sjeveroistočnim područjima zemlje gdje BDP po stanovniku iznosi 34 odsto evropskog prosjeka ili u južnoj regiji sa 41 odsto.

Privreda zemlje koncentrisana u glavnom gradu karakteristična je za zemlje srednje i istočne Evrope (CEE). Ipak, niti jedna druga zemlja u regiji nema tako veliki jaz u prihodima između glavnog grada i ostatka zemlje.

U 2012, prosječni prihod po domaćinstvu u Bukureštu iznosio je 6,3 hiljade EUR, dok je na jugu i jugoistoku zemlje iznosio 2,7 hiljada EUR.

Socijalni monitor je projekt koji je pokrenula Fondacija Friedrich Ebert Rumunija, koji mjeri gdje je Rumunija u poređenju sa drugim državama EU po razlici prihoda između glavnog grada i ostatka zemlje.

Izvor: SEEbiz; foto: seebtm.com

Portal Analitika