Svijet

Džihadisti zgrću milijarde

Najbogatija teroristička organizacija u istoriji je Islamska država (ID). Procjene su da njeni lideri raspolažu sa oko dvije milijarde dolara, što je više novca nego što, na primjer, Irska ulaže u svoju vojsku.
Džihadisti zgrću milijarde
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Džihadisti ID osvajaju brutalnim napadima otetim oružjem, a onda na teritorijama koje počnu da kontrolišu, što je pola Sirije i trećina Iraka, oni eksploatišu prirodne izvore i "oporezuju" stanovništvo.

Za razliku od terorističkih organizacija, kao što je Al kaida, Islamska država nije labava mreža, već funkcioniše umnogome kao prava država, samo sa terorističkim predznakom. Na njenom čelu je samoproklamovani kalif Abu Bakr al-Bagdadi, rođen u Samari, koji je prije Islamske države vodio Al kaidu u Iraku.

Uz njega je "kabinet" iskusnih vojnih oficira, od kojih su najviđeniji iz redova nekadašnjeg predsjednika Iraka Sadama Huseina. Ispod "kabineta" je oko 1.000 srednjih i viših komandanata. ID koristi vješto internet i društvene mreže da objavi "akcije" i prijetnje, ali i da regrutuje nove borce.

Oružje otimaju od vladinih snaga, koje su ih dobile od SAD. Eksperti procjenjuju da ID ima oko 30 sovjetskih T-55 i 10 T-72 tenkova. Posjeduju artiljerijsko oružje dometa do 20 kilometara, SA-7 projektile zemlja-vazduh, raketne lansere grad BM-21, i bacače zemlja-vazduh fim-92. Imaju protivavionsko i protivtenkovsko oružje, helikoptere...

Novac osvajaju harajući banke i naftna polja, krijumčareći crno zlato i ukradene antikvitete, pljačkajući preduzeća, otkupninama od otmica, ubiranjem "poreza" na područjima koja drže pod kontrolom. Poslije osvajanja grada Mosula, irački izaslanik pri UN je rekao da je Islamska država otela i oko 40 kilograma nuklearnog materijala iz naučne laboratorije.

Nafta im donosi oko dva miliona eura dnevno. Najveći dio crnog zlata švercuju preko granice, u Tursku. Oko pet miliona eura mesečno "osvoje" pljačkanjem preduzeća i otmicama. Za jednu glavu, u prosjeku, traže oko tri miliona eura, ali katkad, kao u slučaju američkog novinara Džejmsa Folija, cifra premaši i 80 miliona eura. Ljudi koji žive u područjima pod kontrolom ID moraju da daju džihadistima pet do petnaest odsto od prihoda. Uz to, ide i poseban "porez za nemuslimane".

Na osvojenim teritorijama ID kontroliše i poljoprivredu. Samo u Iraku kontrolišu oko 40 procenata ukupne proizvodnje žitarica. Pod kontrolom ID je prerada žitarica u vladinim silosima, kao i prodaja brašna.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da se ID finansira iz čak 40 zemalja, uključujući i neke najrazvijenije. Finansijski tokovi ne idu uobičajenim kanalima preko banaka, već paralelnim sistemom izgrađenim na arapskom principu "havale" još iz nomadskih vremena, koji počiva na povjerenju.

Snimak "okršaja" sa zapadom

Džihadisti Islamske države objavili su novi video-snimak koji prikazuje apokaliptičnu viziju konačnog obračuna sa Zapadom, a jedna od scena prikazuje džihadiste kako napreduju prema rimskom Koloseumu.

Centralna ideja tog uznemirujućeg video-snimka, koji nosi naslov "Sastanak u Dabiku", jeste smrtonosna bitka za svjetsku dominaciju, u kojoj bi se pristalice ID, kako vjeruju, u italijanskoj prijestonici borile sa "krstašima" sa Zapada. U jednom trenutku se u snimku vide zastave 60 zemalja, koje navodno predstavljaju zemlje sa kojima ID tvrdi da je u ratu, uključujući Britaniju, Francusku, Australiju, SAD...

Novosti.rs

Portal Analitika