Društvo

Euromost: Marković i Drobnič da kažu kako će Crna Gora dočekati azilante

Nevladina organizacija Euromost pozvala je potpredsjednika Vlade Duška Markovića i i šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Mitju Drobniča da odgovore kako će Crna Gora dočekati i pomoći crnogorskim migrantima koje će Njemačka vlada vratiti u Crnu Goru.
Euromost: Marković i Drobnič da kažu kako će Crna Gora dočekati azilante
Portal AnalitikaIzvor

„Marković je na pres konferenciji kojoj je prisustvovao Drobnič, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, kazao da će Crna Gora spremno dočekati eventualni priliv izbjeglica i migranata iz Sirije i drugih država i da će pratiti politiku Evropske unije EU. Tražimo da nam odgovore šta će se desiti sa našim građanima koji su bez posla i socijalnog i materijalnog primanja? Šta će se desiti sa djecom koja nemaju nikakvih uslova za život, školovanje, bez dječijeg dodatka?”, saopštio je Euromost.

Iako je, dodaju, poznato da je glavni razlog njihovog odlaska teška ekonomska situacija na sjeveru Crne Gore, u Euromostu ne vide zabrinutost šta će se desiti sa tim građanima kada budu vraćeni.

“Više smo zabrinuti kako ćemo zadovoljiti interese pojedinih država EU, koje između sebe grade žičane ograde, da bi spriječili priliv izbjeglica”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da Crna Gora ne da nije spremna, već nema ni mogućnosti da primi migrante iz Sirije i drugih država koje su obuhvaćene ratnim dešavanjima.

“Toga su svjesni i sami migranti koji zaobilaze našu državu. Kako mi možemo pratiti politiku EU kada je u pitanju socijalna politika, a svojim građanima na sjeveru neosnovano ukidamo dječiji dodatak, socijalna i sva druga davanja”, upitali su iz “Euromosta”.

Dodaju da se više od 3.000 građana samo u Njemačkoj od početka godine prijavili za ekonomski azil, što su zvanično potvrdili i Eurostat i njemačka ambasada u Podgorici.

Portal Analitika