Društvo

Savjet za građansku kontrolu rada policije pozdravio održavanje Povorke ponosa

Savjet za građansku kontrolu rada policije pozdravio je održavanje Povorke ponosa u Podgorici čime je, kako su ocijenili, potvrđeno pravo na mirno okupljanje LGBT zajednice i svih podržavajućih građana.
Savjet za građansku kontrolu rada policije pozdravio održavanje Povorke ponosa
Portal AnalitikaIzvor

Treća povorka ponosa u kojoj je učestvovalo oko 200 osoba održana je danas u centru Podgorice i protekla je bez incidenata.

Savjet je ocijenio da je primjena policijskih ovlašćenja bila izuzetno profesionalna i da je tome prethodila kvalitetna komunikacija između organizatora mirnog javnog okupljanja i Centra bezbjednosti Podgorica.

Navodi se da se policijski službenici poslednjih sedmica i mjeseci suočavaju s pojačanim intezitetom aktivnosti koji se, i pored brojnijh izazova, nijesu negativno odrazili na zakonsku obavezu očuvanja javnog reda i mira i garantovanja sigurnosti svim građanima.

Savjet je posebno je pohvalno što je policija prihvatila, i uspješno osigurala, izmijenjenu rutu kretanja učesnika Povorke ponosa.

"Čime je pružen dodatan doprinos povjerenju, saradnji sa LGBT zajednicom i procesu društvenog prihvatanja LGBT osoba u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju Savjeta.

Dodaje se da je ispred Savjeta u šetnji je učestvovao njegov predsjednik Aleksandar Saša Zeković.

Portal Analitika