Svijet

Posljedice Fukušime gore nego što smo mislili

Izvještaj američke nuklearne regulatorne komisije, napisan samo nakoliko dana nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi, konačno je ugledao svjetlost dana i otkrio da su posljedice katastrofalnije nego što se pretpostavljalo.
Posljedice Fukušime gore nego što smo mislili
Portal AnalitikaIzvor

Prema nuklearnom ekspertu i inspektoru za korupciju Arniju Gundersenu, u atmosferu se oslobodilo više cezijuma "nego što su ga oslobodile sve nuklearne bombe koje su u ljudskoj istoriji eksplodirale".

U intervjuu koji je dao za njujorški WBAI, Gundersen je naveo da radioaktivni izotop cezijum izaziva rak tiroidne žlijezde, što je potkrijepljeno podacima američke Nacionalne medicinske biblioteke koja navodi da se u okolini Fukušime naglo povećao broj ljudi koji je obolio od ove bolesti.

Da nesreća bude veća, lako je rastvorljiv u vodi pa veoma lako pronalazi put do namirnica koje su proizvedene u kontaminiranim sredinama.

Posljednjih mjeseci otkriveni su tragovi cezijuma-134 na nekoliko stotina kilometara obala saveznih država Oregona, Vašingtona i Kalifornije, kao i u blizini obale kanadskog ostrva Vankuvera.

Na osnovu stotina uzoraka uzetih iz Pacifika potvrđeno je da japanska nuklearna centrala u Fukušimi nastavlja da ispušta radioaktivne izotope više od četiri godine pošto je u njoj došlo do nesreće.

U martu 2011. katastrofalan potres izazvao je cunami koji je pogodio nuklearnu centralu Fukušimu, 209 kilometara sjeveroistočno od Tokija. Nekoliko reaktora je oštećeno, zbog čega je izbjeglo 160.000 stanovnika okolnih gradova. Bila je to najgora nuklearna katastrofa u svijetu poslije Černobilja 1986.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika