Svijet

Vals: Evropa je u ćorsokaku

Francuski premijer Manuel Vals rekao je da je zbog terorističkih prijetnji i izbjegličke krize, Evropa u ćorsokaku i da joj je neophodan bezbjednosni i socijalni pakt.
Vals: Evropa je u ćorsokaku
Portal AnalitikaIzvor

"Evropa se nalazi u ćorsokaku zbog izbjegličke krize, terorističkih prijetnji i uspona populizma, posebno u Francuskoj s ekstremnom desničarskom strankom Nacionalni front", koja je pobijedila u prvom krugu regionalnih izbora, izjavio je Vals u Berlinu na kongresu njemačke Socijaldemokratske stranke.

Francuski premijer je rekao da ukoliko Evropa ne reaguje, biće "otjerana u veći ćorskokak" ocijenivši da je zbog toga Evropi neophodan "pakt bezbjednosti za borbu protiv radikalnog islamizma".

"Moramo da pokažemo da dobro kontrolišemo svoje spoljašnje granice i da formiramo pravi evropski sistem na granicama. Takođe treba da organizujemo bolji prijem izbjeglica tako što ćemo pomoći zemljama koje su na 'prvoj liniji fronta', kao što su Grčka i Italija, ali i Jordan, Liban i Turska", rekao je Vals.

Prema njegovim riječima, pored pakta bezbjednosti Evropi je potreba i socijalni pakt koji bi se odnosio na uspostavljanje minimalne plate za sve zemlje Evropske unije.

"Ja nisam za Evropu i mjere štednje koje su konzervativci željeli da nametnu. Evropi je potreban socijalni plan koji će narodu, posebno mladima i radnicima vratiti nadu u bolju budućnost", rekao je francuski premijer.

Izvor: b92.net

Portal Analitika