Politika

Đukanović: Hrvati dali veliki doprinos

Na IV Izbornom saboru Hrvatske građanske inicijative u Tivtu, Marija Vučinović opet je izabrana za predsjednicu te stranke. Premijer Milo Đukanović zahvalio je Hrvatima u Boki i u Crnoj Gori, jer su kako je kazao, doprinijeli dosadašnjim ostvarenjima države Crne Gore.
Đukanović: Hrvati dali veliki doprinos
Portal AnalitikaIzvor

Nova – stara predsjednica HGI-ja i ministarka u Vladi Crne Gore Marija Vučinović poručila je da je osnivanje HGI-a veoma bitna odrednica u političkoj istoriji Hrvata u Crnoj Gori.

“Nakon dvanaest godina i danas na četvrtom Saboru HGI-ja mogu reći da smo ponosni onim što je hrvatska zajednica postigla u Crnoj Gori, na čelu sa svojom političkom strankom – Hrvatskom građanskom inicijativom. Hrvatska građanska inicijativa, sada već daleke 2002. godine, ocijenila je opravdanim trenutak svoje pojave na političkoj sceni opštine Tivat, kao grupa građana koja je nakon lokalnih izbora prerasla u političku stranku na državnom nivou. Svjesni svojih korijena, kulture, tradicije i nacionalne pripadnosti, željeli smo svojim radom i zalaganjem kroz političko djelovanje doprinijeti stvaranju uslova za kvalitetan i zdrav život ne samo za Hrvatsku nacionalnu zajednicu u Crnoj Gori, već i na dobro svih građana Crne Gore”, poručila je Vučinović.

Ona je istakla kako je HGI dao maksimalan doprinos da Crna Gora postane nezavisna država, te da je hrvatski narod time postao „ustavna kategorija samostalne Crne Gore“. Ona je porula da će HGI i dalje vrijedno raditi na očuvanju svog identiteta, kulture i tradicije, te da njegova aktivna i nepokolebljiva politika vjerno predstavlja hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori.

Premijer Milo Đukanović zahvalio je Hrvatima u Boki i u Crnoj Gori, jer su kako je kazao doprinijeli dosadašnjim ostvarenjima države Crne Gore.

“Tu bi posebno naglasio doprinos koji je dala Hrvatska građanska inicijativa, kao politička partija koja pretenduje da na najbolji način artikuliše nacionalne interese Hrvata u Crnoj Gori. Bez takvog odgovornog odnosa prema našoj zajedničkoj državnoj kući, svi naši uspjesi bi bili mnogo teže ostvarivi. Ti uspjesi ni slučajno nisu za zanemarivanje i prećutkivanje”, poručio je Đukanović.

On je podsjetio da je Crna Gora u kraćem periodu pokazala jednu novu sposobnost, a to je, kako kaže, da jasno prepozna i artikuliše nacionalni i državni interes, da izgradi imunitet i da zaštiti crnogorske interese “od onoga što su bile ambicije iz našeg neposrednog okruženja ili sa nekih udaljenijih adresa”.

“Takođe smo u međuvremenu vrijedno radili na demokratskom i ekonomskom razvoju našeg društva i postigli zapažene rezultate. U finalu toga smo obnovili nezavisnost crnogorske države i vidimo da dosta stabilno i dinamično napredujemo putem pune evropske i evroatlanske integracije Crne Gore. Sve to ne bi bilo moguće da nije bilo jednog izuzetno odgovornog odnosa svih manjina prema crnogorskim nacionalnim interesima, uključujući i hrvatsku manjinu i ono što je politički doprinos Hrvatske građanske inicijative i ja vam se u to ime zahvaljujem“, zaključio je Đukanović.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Slobodan Prosperov Novak istakao je da u susjedstvu sigurno nema nijedna zemlja u kojoj hrvatska nacionalna manjina ima bolje uslove nego što je to u Crnoj Gori. „Crna Gora mora biti ponosna na baštinu koju su Hrvati toj zajednici pridonijeli, ona je vidljiva upravo ovdje gdje se nalazimo, u Boki Kotorskoj, a posebno u Tivtu. Jedino što mi trebamo raditi danas, i u Crnoj Gori i u Hrvatskoj, je da nas se nikada naši potomci ne stide. A to je jedan veliki zadatak“, zaključio je Prosperov Novak.

 Na Saboru su izabrana nova radna tijela i organi stranke, Poslovnik o radu, izmjene i dopune Statuta, etički kodeks. (Portal RTCG)

Portal Analitika