Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Završen anti-NATO skup u Podgorici; Mandić: Ako ne bude referenduma zemlja će biti na ivici sukoba

Završen anti-NATO skup u Podgorici; Mandić: Ako ne bude referenduma zemlja će biti na ivici sukoba

Anti-NATO protest u organizaciji dijela Demokratskog fronta (DF) počeo je u 18 časova u Podgorici a završen je oko 20 i 15 časova nakon što su demonstranti prošetali od Skupštine Crne Gore do spomenika Svetog Petra Cetinjskog. Kako je sa terena javio novinar Portala Analitika, na platou ispred Skupštine Crne Gore okupilo se više stotina građana. Prema procjenama Uprave policije, protestu prisustvuje između 700 i 800 ljudi.
Završen anti-NATO skup u Podgorici; Mandić: Ako ne bude referenduma zemlja će biti na ivici sukoba
Portal AnalitikaIzvor

20:09 Građani su stigli na plato kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom, gdje su pročitani izvodi iz njegovog testamenta. Time je anti-NATO protest zvanično završen. Okupljeni su počeli da se razilaze, a skup je prošao bez incidenata.

1212protest20

19:39 Okupljeni su krenuli Bulevarom ka spomeniku Svetom Petru Cetinjskom, gdje će se, kako su najavili organizatori skupa, čitati izvodi iz njegovog testamenta. Na čelu kolone su lideri DF-a sa Bulatovićem.

 

1212protest16

19:30 Lider Nove Andrija Mandić rekao je da će Crna Gora biti dovedena do ivice sukoba ako ne bude referenduma o njenom članstvu u NATO-u.

„Nama je nakon svega što se desilo neprihvatljivo da budemo u NATO-u i tražimo da se ovo pitanje riješi na referendumu kako bi građani dali svoju riječ. Nemamo dileme šta će građani reći, da će odbiti poziv 28 NATO država i da ćemo im reći da nećemo mijenjati naš civilizacijski krug“, kazao je Mandić.

On je rekao da su mnoge države nestale jer su napravile pogrešan izbor i dodao da je Đukanović na izbornoj krađi 1997. godine gradio sve nove krađe.

Đukanović je odlučio da bude agentura NATO saveza i on ne upravlja svojim odlukama. Ako se donese odluka o skretanju s civilizacijskog puta, Crna gora će biti dovedena na ivicu sukoba“, poručio je lider Nove

On je rekao da će se nastaviti sa nastavljamo sa okupljanima za organizovanje pošetnih izbora, jer , kako je kazao, da nije bilo krađa Crna Gora ne bi bila u ovakvoj poziciji. Prema procjenama organizatora, skupu prisustvuje 5.000 ljudi.

19:21 Bivši predsjednik Crne Gore i Vlade Savezne Republike Jugoslavije Momir Bulatović, kazao je da su ga na skup dovele „sjene 1.500 pripadnika Vojske Jugoslavije koji su poginuli braneći ovu zemlju i preko 500 civilnih žrtava“.

„Čime smo mi zaslužili isporuku tog smrtonosnog tereta koji su nam poslali. Mi nismo napravili zločine zbog kojih su nas bombardovali. Na rukama NATO-a posotji krv nevinih ljudi. Moramo se zapitati što su napravili Irak, Avganistan, Libija, šta se danas dešava u Siriji. Građani koji se ne slažu sa njama moraju da prihvate da postoje oni kojima su od NATO-a  bliže Rusija i Srbija. Moramo da fino sjednemo i da se uvažimo“, poručio je Bulatović dok masa skandira „Momo vrati se“.

On je pozvao ostatak Crne Gore da prihvati „da postojimo“.

„Danas Crna Gora doživljava da se potkusurava u jednoj geostretškoj globalnoj igri. Oni su nas pozvali u NATO samo da bi bilo malo više vojske protiv Rusije. Ne smijemo učestvovati u tom sukobu“, istakao je Bulatović.

19:14 Predsjednik DNP-a Milan Knežević rekao je da je pozivnicom Crnoj Gori za članstvo u Alijansi nastavljeno bombardovanje zemlje.

„Oni su zamjenili naš sveti Krstaš barjak „čiča glišom“. Već stižu prvi uslovi – Đukanović je uveo sankcije Rusiji, našoj majci. Kažu da Putin ne ulazi u krevet otkad mu je Đukanović uveo sankcije. Sve mu se priviđaju Đukanović i Krivokapić. Đukanović je preuzeo odgovornost da u slučaju rata između NATO-a i Rusije šalje Crnogorce na našu majku Rusiju“ rekao je on.

Knežević je poručio da smo se umorili ratova i ali „da ćemo u sličaju sukoba Rusije i NATO-a biti na strani na kojoj su bili Sveti Petar Cetinjski, Janko Vukotić i naši preci“.

On je pozvao građane na novi skup koji će se organizovati, kako je kazao, za desetak dana

19:05 Predsjednik pokreta "Ne u rat ne u NATO" Gojko Raičević, kazao je da je grupa „Srbadija barska“ i zvanično postala dio anti-NATO koalicije. Tokom njegovog govora dio okupljenih je zapalio baklje, dok masa skandira "Ne damo Kosovo" i "Putine, Putine". 

"Nastojimo da odbranimo Crnu Goru od Montenegra. Đukanović je od Žaka Širaka i tadašnjeg američkog predsjednika tražio da se bombarduje Crna Gora. Tražimo referendum jer nam tako istorija nalaže“, rekao je Raičević.

1212protest11

18:59 Predsjednik Radničke partije Janko Vučinić, rekao je da je „NATO pakt čudovište“.

„Nećemo da im damo da nas uvedu u taj savez. Pozivnica nije upućena nama, nego njima. Svjetski mafijaši su pozvali lokalne da im se pridruže. Svjetski razbojnici koji haraju svijetom pozvali su lokalne da im se pridruže. Oni se spradju sa narodom“, rekao je Vučinić.

18:47 Nezavisni poslanik Novica Stanić poručio je: "Milo sram te bilo".

„Hoće da nas uvedu u zločinačku organizaciju NATO. Ovaj režim je za počasnog građanina proglasio trgovca ljudskim organima Hašima Tačija, pa me ne bi me čudilo da za počasnog građanina proglase i onoga što je lomio krst na crkvi na Kosovu“ rekao je on i poručio: „Ne u NATO, živjela Rusija“.

1212protest12

18:30 Predsjednik Partije udruženih penzionera i invalida (PUPI) Vojo Vuletić, kazao je obraćajući se građanima da će se boriti za fer izbore i za organizovanje referenduma za članstvo Crne Gore u Alijansi.

"Đukanovićev režim uništava ono što su stvarale generacije i to radi po nalogu stranih sila", poručuje Vuletić, dok okupljeni skandiraju "Milo ubico".

18:20 Okupljenima se obratio Ljubo Komatina iz Murina, kojem je otac stradao u NATO bombardovanju 1999. godine. On je porucio da NATO-u nema mjesta u Crnoj Gori, jer smo mi, kako je kazao, slobodarski narod.

Pristuni skandiraju Rusiji ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

18:15 Kako javlja naš novinar, okupljenima građanima upravo su se pridružili su i lider Nove srpske Andrija Mandić i bivši predsjednik Crne Gore i Vlade Savezne Republike Jugoslavije Momir Bulatović. Tu si i funkcioneri DNP-a Milan Knežević i Vladislav Bojović

1212protest5

18:05 Građani nose zastave Srbije, Crne Gore, Rusije, Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Krstaš barjak, a okupljenima se ispred Skupštine dijele svijeće, kako bi ih zapalili za žrtve iz Murina. Demonstranti nose i transparente na kojima piše "Mi nismo za rat, a vi?", “Volimo te otadžbino naša“, „Nikad u NATO“, „Murino 1999. bez komentara“.

1212protest9

Kako je ranije javio portal RTCG, oko 180 građana sa sjevera zemlje je krenulo ka Glavnom gradu kako bi prisustvovalo protestima.

Iz Uprave policije juče je najavljeno da će učesnici skupa u organizaciji DF-a održati okupljanje, prvo na platou preko puta Skupštine kod spomenika kralja Nikole, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, a zatim će imati šetnju do Bulevara Džordža Vašingtona, odnosno do spomenika Svetom Petru Cetinjskom, gdje će se javno okupljanje i završiti.

 

Tekst i foto: B.K.

Portal Analitika