Društvo

Otvoren LGBT Info centar: Znanjem protiv homofobije i transfobije

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni centar otvorili su LGBT Info centar u Podgorici koji za cilj ima skupljanje svih informacija i literature važne za proces društvenog prihvatanja LGBT osoba u glavnom gradu i ostatku države.
Otvoren LGBT Info centar: Znanjem protiv homofobije i transfobije
Portal AnalitikaIzvor

Prikupljena literatura dostupna je svim zainteresovanim osobama, istraživačima, LGBT osobama, studentima, predstavnicima akademske zajednice u preuređenom prostoru LGBTIQ Socijalnog centra.

"Suština novootvorene biblioteke u sklopu LGBT Info centra je da ista ima praktičnu i svakodnevnu funkciju, u proširenju i dostupnosti znanja vezanog za LGBT tematiku, a samim tim i direktan uticaj na smanjenje homofobije i transfobije u crnogorskom društvu", saopšteno je iz LGBT Socijalnog centra.

LGBT Info centar svečano je otvorila profesorica Filozofskog fakulteta u Nikšiću Rajka Glušica. Ona se nakon presjecanja vrpce obratila okupljenima naglasivši važnost znanja u borbi protiv predrasuda i stereotipa koje dovode do marginalizacije različitih društvenih grupa.

"Ovakvi prostori, biblioteke, centri znanja su jedini i najdugoročniji način borbe protiv smanjenja homofobije ili bilo koje druge vrste društvene netrpeljivosti ka marginalizovanim društvenim grupama. Živimo u društvu u kojem konstantno iz medija slušamo o otvaranju različitih noćnih klubova, kockarnica i mjesta za provod. Rijetke su, a gotovo da se i ne sjećam vijesti da je otvorena neka biblioteka, pozorište ili prostor namjenjen kulturnim i umjetničkim dešavanjima i aktivnostima. Upravo ta mjesta predstavljaju prostor, gdje se može čuti glas LGBT zajednice, gdje se znanjem možemo boriti protiv stigme i stereotipa te gdje se zaista može dogoditi društvena promjena. Znanje je zaista moć, a pored institucija formalnog obrazovanja, kojim nesumnjivo treba reforma, ovakvi prostori mogu biti pokretač promjene u društvu bez obzira o kojoj se temi radi", istakla je ona.

Nakon formalnog otvaranja, LGBT zajednica nastavila je diskusiju sa profesoricom Glušicom o društvenom prihvatanju LGBT osoba.

"LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni centar nastavljaju sa pozivom institucijama, nevladinim organizacijama, aktivistima_kinjama, akademskim institucijama i pojedncima da nastave sa doniranjem literature iz oblasti LGBT ljudskih prava i ljudskih prava uopšte samom LGBT Info centru, kako bi se još obilnija literatura iz ove oblasti učinila dostupnom", poručili su tim organizacijama.

Portal Analitika