Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Kalezić: Strategija za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba da bude primjenjena na lokalnom nivou

Kalezić: Strategija za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba da bude primjenjena na lokalnom nivou

Organizatori trećeg Montenegro Prajda, koji će sjutra biti održan u Podgorici, zatražiće od države da aktivnosti predviđene Strategijom za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba budu sprovedene u svim crnogorskim gradovima, najavio je predsjednik Upravnog odbora organizacije Kvir Montenegro, Danijel Kalezić.
Kalezić: Strategija za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba da bude primjenjena na lokalnom nivou
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da Povorku organizuju da bi skrenuli pažnju na brojne probleme sa kojima se LGBTIQ populacija suočava i "usmjerili tranziciju ka srećnijem, otvorenijem, inkluzivnijem i društvu jednakih mogućnosti". Kako je dodao, organizatori od lokalnih vlasti zahtijevaju konkretne radnje i punu posvećenost implementaciji aktivnosti koje će doprinijeti, kako je naveo, smanjenju nivoa homofobije i transfobije i stvaranju uslova za početak razvijanja LGBTIQ zajednice u svim gradovima, bez izuzetka.

- U skladu sa činjenicom da veliki broj nas živi u dugododišnjim vezama sa partnerima ili partnerkama, a da naše zajednice nijesu zakonski prepoznate, te da smo i po tom pitanju građani i građanke drugog reda, zahtijevamo da se što hitnije usvoji zakonsko rješenje kojim će pravno biti prepoznate naše zajednice, te da nam se omogući uživanje punih prava koje iz zajedničkog života imaju osobe različitog pola ­- poručio je Kalezić.

Od Tužilaštva, sudova i policije zatražiće nastavak kvalitetnih aktivnosti na podizanju kapaciteta za adekvatno procesuiranje slučajeva nasilja i diskriminacije počinjenih nad LGBTIQ zajednicom u Crnoj Gori.

- LGBTIQ osobe zahtijevaju punu posvećenost države stvaranju uslova za njihovu slobodu u svako vrijeme, na svakom mjestu i u svakom gradu - dodao je i pozvao sve građanke i građane Podgorice i Crne Gore "koji vjeruju da ljudska prava moraju biti jednaka za sve", da se sjutra pridruže na trećoj Povorci koja će biti održana u centru Podgorice od 10 sati i 30 minuta do 13 sati.

- Ulaz na lokaciju održavanja biće moguć od 10 sati i 30 minuta do 11 sati 30 minuta, kada će ulaz biti zatvoren, nakon čega će mirna šetnja biti održana - precizirao je Kalezić.

Predstavnica NVO Kvir Montenegro Vanja Gagović kazala je da su Organizacionom odboru Montenegro Prajda sretni što su uspjeli da organizuju taj događaj, uprkos, kako je navela, svim problemima sa kojima se su suočavali tokom pripreme Povorke i njenog odlaganja.

Na pitanje novinara ko je od državnih zvaničnika potvrdio prisustvo Montenegro Prajdu, Kalezić je rekao da je praksa, koju su imali tokom prva dva Prajda u Podgorici, da tu informaciju saznaju noć prije Povorke, te izražava nadu sa će i ovog puta tako biti.

- Ne smatramo da je korektna praksa da se informacija taji do zadnjeg momenta - rekao je Kalezić.

On je kazao da se organizatori nadaju da će država Crna Gora ove godine otići korak naprijed i da će delegirati visoke zvaničnike i visoke predstavnike institucija u većem broju nego prošlih godina.

Upitan da li su zabrinuti za bezbjednost tokom Prajda, Kalezić je rekao da nisu zabrinuti na bilo koji način.

- Ovo je treći put da organizujemo Prajd u Podgorici i svake godine bilježimo pad tenzija. Ove godine nismo imali nikakve tenzije, niti imamo bilo kakvu informaciju da treba da brinemo - naveo je on.

Komentarišući maršutu ovogodišnjeg Prajda, Kalezić je rekao da su zahtijevali od Uprave policije maršutu koja je objavljena.

- Danas ćemo u toku dana imati završni sastanak sa predstavnicima Uprave policije na kojem ćemo utvrditi tačno koja će to maršuta biti. U ovom trenutku imamo više različitih trasa u opticaju. U svakom slučaju, maršuta će biti promijenjena u odnosu na prethodne godine i biće u centru grada - kazao je Kalezić.

Izvor i foto: PR centar

Portal Analitika