Svijet

Žene u Saudijskoj Arabiji danas prvi put na izborima

U Saudijskoj Arabiji danas se održavani opštinski izbori, a prvi put i žene mogu da glasaju i budu birane na određene funkcije. Tu odluku donio je bivši kralj Abdulah 2011. godine, omogućivši ženama izborno pravo, ali samo na nižim nivoima vlasti.
Žene u Saudijskoj Arabiji danas prvi put na izborima
Portal AnalitikaIzvor

Na opštinskim izborima u Saudijskoj Arabiji ukupno se kandidovalo 978 žena, u poređenju s 5.938 muškaraca, koji se bore za 2.100 otvorenih mjesta u opštinskim urpavama. Od ukupnog broja pozicija, za žene su rezervisana 424 mjesta.

Žene u Saudijskoj Arabiji čine oko 16 odsto ukupne radne snage, ali je njihova uloga u upravljačkim strukturama bila marginalizovana.

Na osnovu podataka Svjetskog ekonomskog foruma za ravnopravnost polova, Saudijska Arabija zauzima 130. mjesto od ukupno 142 rangirane države. Na listi ispod te zemlje su Oman, Liban, Sirija, Jemen, Maroko i Iran.

Izborno pravo koje je dato ženama predstavlja važan korak ka demokratizaciji društva koje je izuzetno konzervativno, u skladu sa šerijatskim zakonom. Tako žene u Saudijskoj Arabiji još uvijek nemaju dozvolu da voze automobil, a ukoliko žele da putuju u inostranstvo moraju da imaju dozvolu muškog srodnika.

Rezultati opštinskih izbora očekuju se u subotu poslijepodne.

Izvor i foto: Klix.ba

Portal Analitika