Region

Pusić: Srbija da finansira medije na hrvatskom, to je uslov za pregovore sa EU

Ministarka vanjskih i evropskih poslova u tehničkoj Vladi Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da će nakon ukidanja medija na hrvatskom jeziku u Srbiji njihovo finansiranje na sebe morati da preuzme Srbija jer je zaštita manjinskih prava jedan od glavnih uslova za pregovore o pristupanju te zemlje Evropskoj uniji.
Pusić: Srbija da finansira medije na hrvatskom, to je uslov za pregovore sa EU
Portal AnalitikaIzvor

- Nadam se da ćemo uspjeti to bilateralno da dogovorimo i prije nego što pitanje dođe na dnevni red u pregovorima Srbije i EU-a o pridruživanju. To je nama u pristupu Evropskoj uniji bio nezaobilazan uslov, pa će biti i njima. Zaštita manjina je glavni kriterijum pridruživanja, ali se nadam da ćemo to sa Srbijom dogovoriti i prije - rekla je Pusić gostujući u "Intervjuu tjedna" na Hrvatskom radiju.

Zbog privatizacije medija u Srbiji, nestao je niz radio i televizijskih programa na jezicima manjina u Vojvodini, a nakon već ranije ugašenih medija na hrvatskom jeziku, u Vojvodini je pred gašenjem i jedini preostali radijski program na hrvatskom jeziku na Radio Subotici.

Rukovodstvo hrvatske manjine godinama je upozoravalo da će privatizacijom te gradske stanice biti dovedeno u pitanje informisanje na njihovom materinjem jeziku, čime se, poručuju, umanjuju stečena prava Hrvata u Srbiji.

Radio Subotica je jedini radio u Srbiji koji je imao svakodnevni program na hrvatskom jeziku. Radio je 26. novembra ostao bez zaposlenih i prijeti mu potpuni nestanak iz etra. Posljednjih sedmoro radnika koji su mjesec dana održavali cjelodnevni program na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku, bilo je prinuđeno da potpiše rješenja o otkazu ugovora o radu.

Trosatni program na hrvatskom jeziku u etru će biti najvjerovatnije do 25. decembra, kada će se u potpunosti ugasiti. Radio Subotica program emituje od 1968. godine, a svakodnevni program na hrvatskom jeziku emituje od 1998. godine.

Izvor i foto: Index.hr

Portal Analitika