Društvo

Pljušte priznanja u budvanskim aferama: Moraće da vrate milione eura

Epilog za sada najveće otkrivene korupcionaške afere u Crnoj Gori izvjestan je već u fazi istrage - gotovo svi ključni akteri priznali su da su krivi za višemilionsku štetu nastalu na račun Opštine Budva i države u nekoliko odvojenih postupaka, pišu Vikend novine.
Pljušte priznanja u budvanskim aferama: Moraće da vrate milione eura
Portal AnalitikaIzvor

Iako je u pitanju presedan u tužilačkoj praksi, ova priznanja pomogla su Specijalnom tužilaštvu da do kraja sklopi dokaznu mrežu o korupcionaškom lancu i njen obruč do kraja zategne ovoga puta oko predsjednika Političkog savjeta Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića, koji je od početka istrage interno označen kao glavna meta istražnog procesa.

Svi prikupljani dokazi, utemeljeni na bazi izjava, prema nezvaničnim informacijama, biće dovoljni Specijalnom tužilaštvu da uskoro pokrene postupak i protiv njega i to kao glavnoosumnjičenog. Dok u neformalnim kuloarima kruže priče da Svetozar Marović već čeka poziv iz Specijalnog tužilaštva, u pritvoru, iako je u bolničkoj postelji, sada su njegov sin Miloš, brat Dragan, strina Mirjana, a postupak se vodi i protiv njegove kćerke Milene Marović-Bogdanović i Miloševe tašte Dragice Popović. Prema nezvaničnim saznanjima Vikend novina, Tužilaštvo cijeni da su dokazi neumoljivi, jer prvi put u postupcima, koji su za sada odvojeni, imaju četiri kredibilna svjedoka saradnika bivšeg predsjednika opštine Budva Rajka Kuljaču, Miloševog bliskog prijatelja i kuma Igora Trnskog i Marka Vujovića, kao i srpskog biznismena Mirka Latinovića, koji je spreman da izmiri štetu koju je svojim djelovanjem pričinio Budvi i to, prema prvim procjenama, u iznosu oko 20 miliona eura. Navodno, svi iskazi se uzajamno poklapaju, a podudaraju se i sa drugim prikupljenim dokazima. Osim njih četvorice, koji su priznali svoju krivicu osigurali se statusom svjedoka saradnika, u ovom postupku sudsku klupu može se desiti da izbjegne i bivši predsjednik Budve Lazar Rađenović, koji je započeo pregovore sa Tužilaštvom o sporazumnom priznanju krivice, navodno ponudivši pola miliona eura i zatvorsku kaznu do godinu dana. Međutim, pregovori još nijesu rezultirali nagodbom, jer Rađenovićeva ponuda, prema saznanjima iz Tužilaštva, nije srazmjerna šteti za koju se tereti. Spekuliše se da će na istu kartu zaigrati i mlađi Marović, ali takav predlog formalno još nije podnijet.

Pod optužbom za zloupotrebu službenog položaja u aferi "TO Plaža" i izgradnji koncertnog platoa na Jazu su bivši predsjednik opštine Budva Lazar Rađenović, nekadašnji potpredsjednik te opštine Dragan Marović, premijerov savjetnik Aleksandar Tičić, direktor budvanskog Vodovoda i nekadašnji potpredsjednik opštine Milenko Medigović, Novak Klisić, Đorđe Pavlović i izvršni direktor "Gugi komerca" Dragoljub Milovanović i još nekoliko opštinskih službenica. Sumnja se da ja u ova dva slučaja Budva oštećena za oko 10 miliona eura.

Izvor: Vikend novine

Portal Analitika