Svijet

Sirija: Najmanje osam miliona djece žrtve građanskog rata

Najmanje osam miliona sirijske djece žrtve su građanskog rata u toj zemlji, saopštila je portparolka bliskoistočne regije Međunarodni fond Ujedinjenih nacija za pomoć djeci u zemljama zahvaćenim ratom (UNICEF) Žiliet Tuma.
Sirija: Najmanje osam miliona djece žrtve građanskog rata
Portal AnalitikaIzvor

Kako je kazala Tuma, sve strane koje ratuju u Siriji nastavljaju da krše ratno pravo. Rezultat toga je oštećenje infrastrukture neophodne za osnovne potrebe jednog naroda.

Ona ističe da 70 posto ljudi u Siriji nema pristup vodi za piće, a ovaj problem je posebno izražen u Halepu.

Kako kaže, prilikom zračnih napada u al-Khafsehu, provincija Halep, 1,4 miliona Sirijaca ima problem s nedostatkom vode za piće.

"U Siriji više nema sigurnog mjesta za djecu. Gotovo dva miliona djece nije u mogućnosti da ide u školu, a najmanje 400.000 djece suočeno je s rizikom da napusti školovanje. U susjednim zemljama Sirije više od 700.000 djece izbjeglica ne ide u školu", kazala je Tuma, podsjećajući da su zračni napadi u Siriji sve intenzivniji.

Tuma je rekla kako 80 posto djece treba humanitarnu pomoć.

"Najmanje osam miliona djece žrtve su rata u Siriji. Od toga više od šest miliona nalazi se u Siriji, a dva miliona u zemljama u koje su izbjegli", upozorava Tuma.

(Vijesti.ba / AA)

 

Portal Analitika