Svijet

Putin: Sarađujemo sa protivnicima Asada

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da Rusija podržava opozicionu Slobodnu sirijsku vojsku, pružajući joj zračnu podršku, potporu u naoružanju i u zajedničkim akcijama sa sirijskim vojnicima protiv boraca Islamske države.
Putin: Sarađujemo sa protivnicima Asada
Portal AnalitikaIzvor

Putin je time prvi put kazao da Moskva zapravo podržava protivnike sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u borbi protiv Islamske države. Putin je prošli mjesec kazao da su ruske zračne snage pogodile nekoliko "terorističkih" meta Slobodne sirijske vojske.

Zapadne i arapske države koje izvode zračne napade na Islamsku državu već više od godinu dana kažu da ruski avioni uglavnom gađaju druge pobunjeničke snage na zapadu Sirije.

"Naše vazduhoplovstvo pomaže u udruživanju napora vladinih snaga i Slobodne sirijske vojske", rekao je Putin na godišnjem sastanku u ministarstvu odbrane.

"Sada je nekoliko naših jedinica s preko 5000 vojnika angažovano u ofanzivnim akcijama protiv terorista, zajedno s regularnim snagama, u pokrajinama Homs, Hama, Alep i Raka", rekao je, govoreći o Slobodnoj sirijskoj vojsci.

"Podržavamo je iz aviona, kao i sirijsku vojsku, pomažemo im oružjem, municijom i pružamo materijalnu potporu.", precizirao je Putin.

Portal Analitika