Svijet

Asad: Rusija akcijama u Siriji štiti Evropu

Akcije Rusije u Siriji predstavljaju "čin zaštite Evrope", izjavio je sirijski predsjednik Bašar Asad u danas objavljenom intervjuu za špansku novinsku agenciju EFE.
Asad: Rusija akcijama u Siriji štiti Evropu
Portal AnalitikaIzvor

Na pitanje šta je ruski predsjednik Vladimir Putin tražio u zamjenu za pomoć sirijskim vlastima u borbi protiv Islamske države, Asad je odgovorio: "Ništa nije tražio zauzvrat iz jednog prostog razloga - to nije trgovina".

"Zapravo, normalni odnosi dvije države zasnovani su na zajedničkim interesima. Pitanje je koje interese dijele Sirija i Rusija? Da li je Rusija zainteresovana za rastući terorizam u Siriji, za uništenje sirijske države, za anarhiju? Ne, Rusija nije za to zainteresovana", naveo je Asad, ističući da Moskva "želi stabilnost u Siriji, Iraku i cijelom regionu".

Asad je napomenuo da se Sirija "nalazi ne tako daleko od Rusije i ne tako daleko od Evrope".

"U tom smislu, ruske akcije u Siriji su čin odbrane Evrope", rekao je Asad, navodeći da su nedavni teroristički napadi u Evropi dokaz da ono što se događa u Siriji utiče i na Evropu.

Asad je kazao da Rusija ne planira da otvori novu vojnu bazu u Siriji, kao i da takve planove nema ni Iran.

Predsednik Sirije Bašar al-Asad izjavio je danas da nikada nije pomišljao da napusti Siriju "ni pod kakvim okolnostima" i istakao da uživa podršku većine Sirijaca.

Takođe, u intervjuu državnim medijima Asad je optužio Sjedinjene Američke Države i Saudijsku Arabiju da su željeli da se terorističke grupe pridruže mirovnim pregovorima koje su predlagale svjetske sile.

U Siriji, kako je istakao, niko ne bi prihvatio takve pregovore.

"Oni žele da sirijska vlada pregovara sa teroristima, što ne mislim da bi iko prihvatio u bilo kojoj zemlji", rekao je Asad odgovarajući na pitanje da li će se Sirija pridružiti pregovorima, koje su svjetske sile sazvale za 1. januar 2016. godine.

Upitan da li bi pregovarao sa opozicionim grupama koje su se sastale u Rijadu tokom nedjelje, Asad je rekao da je Sirija spremna da pregovara kada oni budu promijenili svoj pristup i odrekli se naoružanja.

"Baviti se njima kao političkim entitetom u potpunosti odbijamo", zaključio je Asad.

(rtv.rs)

Portal Analitika