Društvo

Popović: Nehrišćanski potez Mitropolije crnogorsko- primorske

Povodom informacije da je Mitropolija crnogorsko- primorska blokirala račun Opštine Budva na iznos veći od pola miliona, koliko je za izuzimanje zemlje lokalna samouprava ostala dužna Mitropoliji prije 20-ak godina, predsjednik opštine Srđa Popović kazao je, za lokalni radio, da nije hrišćanski da Mitropolija, bez najave, blokira račun opštine i time bez plata ostavi zaposlene u lokalnoj administraciji.
 Popović: Nehrišćanski potez Mitropolije crnogorsko- primorske
Portal AnalitikaIzvor

On je naglasio da je fakat da postoje obaveze Opštine prema Mitropoliji, da opština nikome neće ostati dužna, ali i da je istina da je Opština imala i te kako razumijevanja za sve one radnje koje je radila Mitropolija.

"A nijesam siguran da su im sve radnje u skladu sa DUP- ovima, sa zakonima i pravima ove države", kazao je Popović.

"To je nova činjenica sa kojom sam se suočio prije par dana. Nijesam znao ni za prijetnju takve blokade. Iskreno rečeno, nijesam znao ni da postoje te obaveze i o tome sam razgovarao sa advokatom Mitropolije Jankovićem. Obratili smo se pismom Mitropoliji, Džomiću koji je zastupnik Mitropolije. Mogu da kažem da nijesmo naišli trenutno na njihovo razumijevanje. Čeka se povratak Amfilohija Radovića koji je van Crne Gore. Nadam se da će on imati razumijevanje", kazao je Popović za Radio Budvu.

Popović ne spori da postoje obaveze Opštine prema Mitropoliji, ali kaže da je najmanje humano pred Novu godinu, od Mitropolije da blokira račun Opštine.

"Iako postoje naše obaveze, iako one datiraju par godina. Ali, mislim da nije humano ostaviti radnike Opštine Budva bez plate, nije humano ostaviti djecu budvanskih porodica bez paketića. Nadam se da ćemo povratkom Amfilohija imati razumijevanja, da ćemo nešto po tom pitanju uraditi. Sve ono što Opština duguje, nikome neće ostati dužna. Isto tako mislim da nije korektno u ovim trenucima, da su svi kojima Opština nešto duguje, da su se našli sada pred Novu godinu da utužuju, da blokiraju račun. Mi smo krenuli jednom uzlaznom putanjom, servisiramo, isplaćujemo plate", istakao je predsjednik budvanske opštine.

Popović kaže da Opština ima načina da od Nove godine, od 3. januara, kada se očekuje veći priliv novca, servisira jedan ili dva lična dohotka.

"Ali sa ovom nenadnom blokadom, mislim da je najmanje hrišćanski da se to uradi u ovom trenutku. Mislim da Opština to nije zaslužila, da je Opština Budva partner sa MPC. Mislim da je Opština imala i te kako razuimjevanja za sve one radnje koje je radila Mitropolija, a nijesam siguran da su im sve radnje u skladu sa DUP- ovima, sa zakonima i pravima ove države", kazao je Popović.

Ponovio je da "nije hrišćanski to uraditi lokalnoj samoupravi u ovom trenutku".

Portal Analitika