Region

Srpska Vlada odustala od prodaje Telekoma

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Vlada odlučila da ne pristupi prodaji Telekoma Srbije.
Srpska Vlada odustala od prodaje Telekoma
Portal AnalitikaIzvor

"Odluka je donijeta na predlog Komisije za privatizaciju Telekoma koja je donijela odluku jednoglasno, Vlada je donijela odluku jednoglasno. Ponuda je bila realno nešto malo ispod naših očekivanja i u skladu sa tim donijeli smo odgovornu i čini mi se jedinu moguću odluku", rekao je Vučić.

Kako je rekao, Vlada je očekivala cijenu o kojoj je razgovarala sa predstavnicima sindikata, a najbolju ponudu dao je "jedan američki investicioni fond".

"Moraćemo da mijenjamo stvari, da se tučemo na tržištu. Mi nijesmo mogli, nijesmo smjeli da se kockamo sa budućnošću Telekoma. Nama su privatne investicije i privatni investitori veoma važni, ali ćemo morati da se izborimo da naša nacionalna kompanija bude na tržištu, što neće biti lako", dodao je premijer.

Vučić je kazao da za to Srbija ima snage.

"Vlada Srbije je ušla u čitav proces čista srca, čista obraza, razmišljajući šta je najbolje za građane", kazao je srpski premijer.

Za preuzimanje 58 odsto akcija Telekoma stiglo je šest ponuda.

Privatizacioni savjetnik za Telekom je francuska kompanija Lazard, a tender za prikupljanje ponuda za kupovinu većinskog kapitala te kompanije objavljen je jula ove godine.

Najveći akcionar Telekoma je država Srbija sa 58,11 odsto akcija, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije, dok 14,95 odsto posjeduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

Prije četiri godine procjena je bila da Telekom vrijedi 2,2 milijarde eura i tadašnja vlada je za paket od 51 odsto akcija te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde eura, a jedini ponuđač Telekom Austrije ponudio je 1,1 milijardu eura.

Konferenciji za novinare prisustvovali su svi ministri u vladi i predstavnici sindikata Telekoma.

(Beta)

Portal Analitika