Društvo

Policija odobrila skup DF-a i Prajd

Centar bezbjednosti Podgorica odobrio je oba javna okupljanja čije je održavanje najavljeno za vikend u Podgorici – javno okupljanje u organizaciji Demokratskog fronta (DF) u subotu 12. decembra i Povorku ponosa LGBTIQ osoba i prijatelja u organizaciji Queer Montenegro u nedjelju 13. decembra. Kako je saopšteno iz Uprave policije (UP), za održavanje oba ova javna okupljanja Centru bezbjednosti Podgorica su blagovremeno podnijete prijave shodno Zakonu o javnim okupljanjima. CB Podgorica je cijenio obje prijave i skupove nije zabranio, što znači da su po automatizmu odobreni.
Policija odobrila skup DF-a i Prajd
Portal AnalitikaIzvor

Shodno prijavama, javno okupljanje u organizaciji Demokratskog fronta u subotu će se održati od 18:00 do 21:00 čas a Montenegro Prajd u nedjelju od 10:30 do 13:30 časova.

- Učesnici javnog okupljanja u organizaciji DF-a će, kako su naveli u prijavi, održati mirno okupljanje prvo na platou preko puta Skupštine, kod spomenika Kralja Nikole, u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, a zatim će imati šetnju do Bulevara Džordža Vašingtona ,odnosno do spomenika Svetom Petru Cetinjskom gdje se se javno okupljanje i završiti. U vrijeme trajanja ovog javnog okupljanja saobraćaj za sve kategorije vozilaće biti zatvoren Bulevar Svetog Petra Cetinjskog (od raskrnice sa ulicama Slobode i Kralja Nikole do raskrsnice sa Bulevarom Džordža Vašingtona) i Bulevar Džordža Vašingtona do spomenika Svetom Petru Cetinjskog (do kružnog toka) – saopšteno je iz UP.

Montenegro Prajd će se održati u centru grada. Za saobraćaj za sve kategorije vozile će biti zatvorene ulice u centru grada.

Kako su kazali iz UP, ukoliko to bude bilo potrebno, za saobraćaj za sve kategorije vozila mogu povremeno biti zatvorene i druge saobraćajnice u Podgorici u subotu i nedjelju.

Službenici Uprave policije MUP-a će, shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima, snimati oba javna okupljanja i to okupljanje u organizaciji DF u subotu od 16:00 do 22:00 časa i Montenegro Prajd u nedjelju od 08:30 do 14:30 časova. Ukoliko okolnosti budu tako nalagale, snimanje oba skupa se može produžiti i nakon naznačenih termina.

- Policijski službenici će u subotu i nedjelju preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti, prvenstveno preventivnog karaktera, na održavanju stabilnog javnog reda i mira, kako bi ova javna okupljanja protekla u mirnoj atmosferi.  Uprava policije MUP-a vjeruje da će organizatori javnih okupljanja ispoštovati obaveze propisane Zakonom o javnim okupljanjima, na koje su im policijske starješine tokom susreta za pripremu ova dva događaja ukazali, te da će se građani uzdržati od činjenja bilo kakvog deliktnog ponašanja i da će pokazati maksimalni demokratski kapacitet kako bi javna okupljanja u subotu i nedjelju protekla bez incidenata – poručili su iz UP.

Portal Analitika