Politika

Joanikije: Poziv za NATO kao petovjekovno ropstvo pod Turcima

"Pozivnica da Crna Gora uđe u NATO podsetila nas je, pre svega, na bolna događanja od pre petnaestak godina u našoj otadžbini kada smo bombardovani od strane tog pakta", saopštio je Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki.
Joanikije: Poziv za NATO kao petovjekovno ropstvo pod Turcima
Portal AnalitikaIzvor

Naš narod, kaže Joanikije, i ta poslovica nije od juče, "Ko me lane bio, nije mi ni ove godine mio". Ako pogledamo malo dublje u našu prošlost, mi zapravo još nismo preboljeli rane iz prošlih vijekova, još pamtimo teški jaram petovjekovnog turskog ropstva ovde u Crnoj Gori i u svim srpskim zemljama. Pamtimo i sva bombardovanja od 1914. do 1999. godine, a bilo ih je više od strane zemalja koje nas pozivaju da se učlanimo u NATO.

Ta pozivnica je izazvala kontroverzne reakcije u Crnoj Gori. U zabludi je onaj ko misli da današnja vlast, koja je sva u nekoj egzaltaciji zbog te pozivnice, predstavlja osećanje naroda. Naš narod je ovaj poziv doživo kao poziv na brisanje pamćenja, na zaborav naše istorije, prošlosti, kulture, tradicije, na zaborav herojstva i otpora svim okupatorima koji su bili na ovom području do dana današnjeg, a bilo ih je više. Mislim da su loše procijenili. Mi smo imali, kroz prošla vremena, pozive sa raznih strana da promenimo pamćenje, mišljenje, karakter, ime i prezime, vjeru, pismo, jezik... Međutim, hvala Bogu, ostali smo na svom mjestu kroz sva iskušenja, pa ni ova iskušenja nisu našem narodu nepoznata. Naš narod će odgovoriti ljudski, pošteno, hrabro i čestito u duhu naših predaka i na ovaj poziv, zaključio je Joanikije. (Novosti)

Portal Analitika