Svijet

Češki parlament odbio da tuži predsjednika republike za - izdaju domovine

Senat Parlamenta Češke odbio je peticiju i zahtjev 11.126 građana da tuži sudu predsjednika Češke Miloša Zemana za zločin izdaje domovine.
Češki parlament odbio da tuži predsjednika republike za - izdaju domovine
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prema ocjeni senatora, Zemanove izjave u kojima je osporavao evropske sankcije protiv Rusije i pravdao rusku aneksiju Krima, znače samo iznošenje mišljenja na koje šef države kao i svako drugi ima pravo.

"Riječ je o izjavama koje ne ostavljaju nikakve posljedice na suverenitet i teritorijalni integritet Češke ni na demokratski poredak", podržao je glasanjem sinoć gornji dom češkog parlamenta odbijanje peticije.

Senatori ljevice spriječili su sinoć da gornji dom usvoji preporuku predsjedniku Zemanu da bude uzdržaniji u svojim izjavama, posebno najnovijim i uvrjedljivim o izbjeglicama i muslimanima koje povezuje direktno sa terorizmom, pošto su senatori za Češku socijaldemokratsku stranku i nereformisani komunisti izašli u vrijeme tog glasanja iz sale.

Posljednja izjava češkog predsjednika uvrijedila je Tursku, pošto je Zeman optužio Ankaru da se umjesto kao saveznik NATO ponaša kao saveznik Islamske države.

On se oštro usprotivio tome da Turska uđe u EU, a turski mediji su zato juče ponovo objavili video snimke kako se češki predsjednik Zeman, neskriveni ljubitelj dobrog pića, na državnim svečanostima tetura, pravdajući to nekakvom virozom.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika