Politika

Moskva potkupljivanjem podsticala buntovne demonstracije u Podgorici

NATO pozivnica Crnoj Gori da postane 29. članica Alijanse ima značaj koji daleko premašuje tu balkansku zemlju veličine Konektikata, navodi se u analizi Mišela Halcela, profesora u Centru za transatlantske odnose na Džons Hopkins univerzitetu.
Moskva potkupljivanjem podsticala buntovne demonstracije u Podgorici
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Američki portal Hafington post prenosi da uprkos trenutnoj krizi u Evropi i ruskom protivljenju, članovi Alijanse su se čvrsto držali suštine Sjevernoatlantskog ugovora iz 1949. koji se odnosi na proširenje NATO-a, na taj način signalizirajući ostalim potencijalnim kandidatima, poput Švedske i Finske, da vrata ostaju otvorena i za njih.

Drugo, agresivne reakcije Moskve su pokazale kontraproduktivnu nespretnost, koja karakteriše rusku politiku prema Evropi, kojom upravlja Vladimir Putin.

Vođe NATO država, posebno predsjednik Francuske Fransoa Oland, nakon masakra u Parizu nijesu podlegle iskušenju da ,,nagrade“ Rusiju za njihovu kooperaciju protiv Islamske države tako što bi uložile veto na slanje pozivnice Crnoj Gori za NATO.

Oland i ostali su prepoznali da Moskva djeluje iz sopstvenih interesa, jer njihovom Sjevernom Kavkazu prijete džihadisti koji se vraćaju sa ratišta, baš kao i zemljama Zapada.

U periodu pred dobijanje pozivnice, Moskva se koristila potkupljivanjem, podsticala buntovne demonstracije u Crnoj Gori i upozoravala da bi ulazak u NATO predstavljao provokaciju.

Putinov portparol je, kao reakciju na dobijanje pozivnice, kazao da će biti ,,povratnih reakcija“. Putin zna da NATO, defanzivni savez, nikada nije imao ofanzivni plan, ponajmanje protiv Rusije, tvrdi Mišel Halcel u tekstu koji objavljuje američki portal Hafington post.

Izvor: Pobjeda;

 
Portal Analitika