Politika

RADNA GRUPA POZIVA: Svi da učestvuju u dijalogu

Kopredsjedavajući Radne grupe parlamentarnog dijaloga za pripremu izbora Milutin Simović i Spasoje Kovačević poručili su, gostujući u emisiji "U Centar" RTCG, da treba učiniti sve da se svi politički akteri dogovore o fer i poštenim izborima.
RADNA GRUPA POZIVA: Svi da učestvuju u dijalogu
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnik Demokratske partije socijalista u Radnoj grupi Milutin Simović kazao je da je DPS spremna za razgovor, ali da je ideja prelazne vlade za tu stranku potpuno neprihvatljiva. On je podsjetio i da je lider DPS-a Milo Đukanović na prvom sastanku Radne grupe poručio da je riječ o svojevrsnom političkom ultimatumu.

"Zahtjev za prelaznom vladom je neutemeljen, jer bi  takva vlada delegitimisala aktuelnu vladu, koja je legitimna. To bi bila korekcija ocjena koje su dali OEBS i Savjet Evrope o kvalitetu izbora 2012. Takva ideja nije u skladu sa pravnim sistemom Crne Gore", kazao je Simović.

Predstavnik Socijalističke narodne partije Spasoje Kovačević, s druge strane, smatra da je prelazna vlada preduslov fer i demokratskih izbora.

"Traba učiniti sve do dođe do dogovora i minimuma neophodnog za konsenzus, kako bi zaista došlo do dogovora kako bi imali fer i poštene izbore", naveo je Kovačević.

Simović: Prelazna vlada neprihvatljiva Simović: Prelazna vlada neprihvatljiva

Simović je kazao da ga ne iznenađuje spremnost predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da razgovara o toj temi.

"Znate, mi smo dali potpuno različite doprinose u svim pobjedničkim rezultatima na svim izborima na kojima smo ranije zajedno učestvovali. Moguće da je to posledica upravo te činjenice, a ja bih dodao još moguće sagledavanja pozicije svoje partije na političkoj sceni i potrebe da se putem nekih prečica zadrži pozicija na političkoj mapi Crne Gore", kazao je Simović.

Predstavnik DPS-a je ocijenio i da je važno da u dijalogu učestvuju svi relevantni politički subjekti i da nijedan izostanak sa razgovora o dijalogu nije dobar.

On je podsjetio da je predsjednik Skupštine to što predstavnike Socijaldemokrata nije pozvao obrazložio time da oni nijesu registrovani, a što je u međuvremenu učinjeno. Kovačević je ocijenio da je predsjednik parlamenta imao dvostruki aršin oko toga koga će zvati na razgovor..

Kovačević smatra da je Vlada Crne Gore isključivi krivac što se ne primjenjuju izborni zakoni.

"Moje očekivanje je da predstavnici vladajuće koalicije prihvate činjenicu da je Vlada ta koja je kriva što se zakoni ne primjenjuju", ocijenio je Kovačević.

Kovačević: Vlada krivac što se ne primjenjuju izborni zakoni Kovačević: Vlada krivac što se ne primjenjuju izborni zakoni

Simović je poručio da je glavni zadatak radne grupe da se obezbijedi puna implementacija važećeg izbornog zakonodavstva. Druga tema je korišćenje resursa u izbornoj kampanji, a treća tema je tema medija, rekao je Simović.

"Naš zadatak je da za jednim stolom okupimo sve institucije koje su odgovore za implementaciju izbornog zakonodavstva.Tu se već od starta pravi jedna sasvim namjerno greška. Iz političkog ugla i razloga, prstom se upire i krivac se traži u vladajućim partijama i zaboravlja se da drugi segmetni vlasti, zakonodavna, sudska vlast, lokalne uprave imaju odgovornost za primjenu izbornog zakonodavstva", kazao je Simović.  

Govoreći o medijima, Kovačević je naveo da SNP smatra da je neophodno ponovno vraćanje klevete u Krivični zakonik Crne Gore i da će SNP postaviti to pitanje na sjednici Radne grupe.

Simović je kazao da on i DPS neće učestvovati u realizaciji nečijih potreba da to je da političari koji sjede u Radnoj grupi izigravaju uređivačke timove, ili da Radna grupa cenzuriše medije..

"Medije treba ostaviti medijima i novinarskim uređivačkim timovima.Medije uvijek treba podržati u podizanju profesionalnih standarda i medijima treba ostaviti slobodu, ali i da imaju odgovornost", rekao je Simović.

rtcg.me

 

Portal Analitika