Abiznis

Vlada garantuje za kredit Montenegro Airlines-a od preko šest miliona eura

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila informaciju o izdavanju državne garancije kompaniji Montenegro Airlines u iznosu preko šest miliona eura.
Vlada garantuje za kredit Montenegro Airlines-a od preko šest miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva obratilo se Ministarstvu finansija sa zahtjevom da se kompaniji Montenegro Airlines odobri izdavanje garancije za kreditno zaduženje, odnosno za refinansiranje postojećih aranžmana, u ukupnom iznosu od 6.491.405,03 eura, kod Hipotekarne banke AD Podgorica.

Naime, Vlada Crne Gore je, na sjednici od 24. septembra, usvojila Informaciju o refinansiranju kredita kod komercijalnih banaka kompanije Montenegro Airlines a.d. Podgorica, za koje su sredstvo obezbjeđenja garancije Vlade Crne Gore, koja je dostavljena od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

U vezi sa dostavljenom Informacijom, Vlada Crne Gore donijela je zaključke kojima je odobrila refinansiranje postojećih obaveza Montenegro Airlines-a AD. 

"Takođe, imajući u vidu da se uslovi i rokovi već izdatih državnih garancija neće mijenjati, već sve obaveze ostaju u okvirima već izdatih garancija, smatramo da ne postoje smetnje za refinansiranje postojećih kredita Montenegro Airlines AD Podgorica, za koje su sredstvo obezbijeđena garancije Vlade Crne Gore. Analizom dostavljenih planova otplate, utvrđenih iznosa aranžmana, utvrđeno je da je ušteda oko oko 260 hiljada eura, u odnosu na stanje koje je bilo na dan 16.septembra 2015. godine", navodi se u informaciji.

Garancijom koju Vlada Crne Gore izdaje Hipotekarnoj banci a.d. Podgorica po osnovu navedenih Ugovora o kreditu i Aneksa Ugovora, predviđeno je da će Vlada Crne Gore, Ministarstvo finansija garantovati za blagovremeno i uredno izvršavanje obaveza kompanije Montenegro Airlines kao korisnika kredita.

Garancijom je definisano da Vlada Crne Gore, Ministarstvo finansija garantuje banci da će joj na njen pisani poziv i bez bilo kakvog prigovora platiti sve obaveze predviđene Ugovorom o kreditu, ukoliko joj iste ne plati korisnik kredita, do maksimalnog iznosa glavnice, plus kamata i druge troškove predviđene Ugovorom o kreditu.

"U cilju obezbjeđenja navedenih garancija, Montenegro Airlines AD, izdaće Ministarstvu finansija 10 blanko mjenica i mjeničnih ovlašćenja za svaku izdatu garanciju", ističu u Vladi.

CdM

Portal Analitika