Svijet

STOLTENBERG: "Otvorena vrata ključna za stabilnost Balkana"

Poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO-u je odluka koja govori o posvećenosti Alijanse politici otvorenih vrata, kazao je prvi čovjek Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg tokom jednodnevne posjete Albaniji.
STOLTENBERG: "Otvorena vrata ključna za stabilnost Balkana"
Portal AnalitikaIzvor

"NATO je vrlo fokusiran na očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Fokusirani smo ovde dugo godina. Trebate se sjetiti da su vojne operacije van zone NATO-a izvođene na Balkanu - u Bosni i Hercegovini, a kasnije i na Kosovu. Politika otvorenih vrata je ključni faktor koji doprinosi stabilnosti i njenom jačanju u regiji", poručio je Stoltenberg, prenosi agencija Anadolija.

Albanski premijer Edi Rama izrazio je zahvalnost NATO-u i zemljama članicama na pružanju mogućnosti njegovoj zemlji, ne samo da uđe u Alijansu, već i da bude dio njenih odluka. On je rekao da njegova zemlja podržava upućivanje poziva Crnoj Gori, jer je proširenje Alijanse proširenje slobode, mira i demokratije.

"Što se više proširi Alijansa, to smo sigurniji“, izjavio je albanski premijer.

Istakavši da je tema sastanka sa Stoltenbergom bila opasnost i borba protiv terorizma, Rama je kazao da Albanija dijeli mišljenje o "varvarizmu takozvane Islamske države.

"Imamo sredstva i spremni smo da se borimo protiv te pojave. Dijelimo zabrinutost svih zemalja članica zbog terorizma i opasnosti koja dolazi od strane ID-a. Na ovim prostorima ne treba ostaviti sivilo i treba eliminisati sve potencijale koji se mogu iskoristiti za zlo s kojim se suočavamo svi", dodao je Rama.

rtcg.me

Portal Analitika