Društvo

Uehara: Istorija slavi one koji se zalažu za proširenje kruga ljudskih prava

Priča o Festivalu filma o ljudskim pravima “Ubrzaj” svoje izvorište ima u viziji Centra za građansko obrazovanje koji je kroz Festival prepoznao drugačiji način komuniciranja složene tematike ljudskih prava prema građanima. Kazala je izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević predstavljajući na Međunarodni dan ljudskih prava ovu tradicionalnu manifestaciju.
Uehara: Istorija slavi one koji se zalažu za proširenje kruga ljudskih prava
Portal AnalitikaIzvor

- Vjerovali smo i vjerujemo da je film taj medij koji i nesvjesno u svima nama može probuditi empatiju prema žrtvama, ali i motivaciju za daljim učenjem i odbranom prava onih koji su ugroženi – dodala je ona.

Uljarević je najavila da će tokom pet dana festivala biti premijerno prikazano jedanaest sjajnih filmova, koji su već dobili brojna međunarodna priznanja i detaljno je predstavila program, uz napomenu da će gost festivala na otvaranju biti hrvatski režiser Zvonimir Jurić, a četvrtog dana i čuveni bosanskohercegovački konceptualni umjetnik Damir Nikšić, jedan od protagonista filma “Jedan dan u Sarajevu”. Zaključila je podsjećanjem na dvojnost festivala “koji kombinuje umjetnost sa ljudskim pravima” te dodala da će CGO i festival pojedinacima i organizacijama na zatvaranju dodijeliti godišnje nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma.

- Veliko mi je zadovoljstvo reći da je Ambasada SAD podržala prvo izdanje festivala 2010. i ponosni smo što se u prethodnih pet godina festival razvio i prevazišao prvobitna očekivanja, ali i što će biti održan i u Kotoru i Beranama - kazala je ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehara.

- Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima nije proročanstvo već dokument koji zahtijeva mnogo napora kako bi se ti principi obistinili. To je upravo ono što naš partner, Centar za građansko obrazovanje čini putem festivala: naglašava važnost ljudskih prava, u svim različitim aspektima, i prikazuje priče iz čitavog svijeta, kako bi i publika u Crnoj Gori saznala više o poštovanju i kršenju ljudskih prava. Istorija pamti i slavi one koji se zalažu za proširenje kruga ljudskih prava, ali takođe pamti i negativne primjere onih koji ih ograničavaju. Pozivam vas da radimo zajedno kako bismo bili na pravoj strani istorije tokom ovih važnih i izazovnih vremena u Crnoj Gori – dodala je ona i čestitala CGO na napornom radu u organizovanju festivala.

Gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić izrazio je zadovoljstvo što se opština Berane pridružila porodici gradova u kojima se održava Festival filma o ljudskim pravima “Ubrzaj”.

- Naši sugrađani će moći da vide priče iz cijelog svijeta, ali i kako smo u stvari svi slični, bez obzira na kojem kontinentu živimo i kome na bilo koji način pripadamo. Iz osnovnog korpusa ljudskih prava vidi se koliko je značajna uloga lokalne samouprave kao prvog partnera građana u ispunjavanju ljudskih prava. Opština Berane brine za najugroženije kategorije stanovništva i poklanja veliku pažnju zaštiti ugroženih pojedinaca, porodica i grupa – rekao je on i najavio da će Opština Berane producirati film o izazovima na koje nailazi brojna romska populacija koja živi u Beranama.

Miloš Dževerdanović, direktor Kulturnog centra “Nikola Đurković” iz Kotora rekao je da, bez obzira na to što je Kotor tradicionalno multikulturalni grad, žele “neke nove klince” da podsjete na bogatu tradiciju suživota i međusobnog poštovanja. On je izrazio svoje zadovoljstvo što se festival u Kotoru nastavlja poslije pilot izdanja iz 2014.

Šesto izdanje Festivala filma o ljudskim pravima “Ubrzaj 2015” biće održano od sjutra do 15. decembra u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici uz paralelna skraćena izdanja u Kotoru i Beranama. Festival zvanično otvara film “Kosač” hrvatskog režisera Zvonimira Jurića. Ulaz na sve projekcije je besplatan. Ovogodišnji festival podržavaju Ambasada SAD, Ambasada Kanade, Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne Gore i “Movie that Matters”. 

Portal Analitika