Region

LINTA: Težak položaj Srba u Crnoj Gori, vodi se politika diskriminacije

Položaj Srba u regionu zapadnog Balkana je posljednjih godina pogoršan, ocijenio je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.
LINTA: Težak položaj Srba u Crnoj Gori, vodi se politika diskriminacije
Portal AnalitikaIzvor

On je dodao da je položaj Srba zadovoljavajući u Mađarskoj i Rumuniji.

"Međunardni dan ljudskih prava prilika je da se ukaže na značaj poštovanja prava svakog pojednica, kao i nacionalne, vjerske i svake druge manjinske zajednice", naveo je Linta u pisanoj izjavi. 

Kako tvrdi, Srbi u Hrvatskoj i Federaciji BiH su građani drugog reda, jer su doživjeli etničko čišćenje i veliko stradanje. 

Osnovni problem je, smatra on, diskriminacija od strane nadležnih državnih i lokalnih organa u Hrvatskoj i Federaciji BiH, kao i u dijelu zakonodavstva. 

"Srbi u Hrvatskoj žive u veoma teškoj situaciji, jer ne mogu da vrate svoja oduzeta imovinska i stečena prava ili dobiju pravičnu novčanu naknadu", ocijenio je Linta. 

Kako tvrdi, hrvatska vlast ne sprovodi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji garantuje ravnopravnu upotrebu ćirilice i zapošljavanje u javnom sektoru, ne procesuira ratne zločince hrvatske nacionalnosti i ne preduzima konkretne mjere za ekonomski razvoj krajiškog područja. 

Kad je riječ o položaju Srba u Federaciji BiH, Linta smatra da su Srbi "konstitutivan narod samo na papiru, dok se njihova ustavna prava krše u svakodnevnom životu". 

"U brojnim institucijama Federacije nema nijednog zaposlenog Srbina, a malobrojni srpski povratnici napuštaju svoju imovinu, jer veoma teško ostvaruju svoja prava i nemaju elementarnih uslova za održiv ostanak", smatra Linta i dodaje da Tužilaštvo BiH ne podiže optužnice protiv nalogodavaca i počinioca zločina nad Srbima. 

Predsjednik Saveza Srba iz regiona, ističe i da je položaj Srba u Crnoj Gori i Albaniji "veoma težak". 

"U Crnoj Gori se vodi politika diskriminacije prema Srbima, uz pokušaje asimilacije na najvišem nivou, dok su, kako dodaje Srbi u Albaniji pred nestankom zbog politike asimilacije u prošlom vijeku koja se nastavlja do danas", kaže Linta. (B92)

Portal Analitika