Region

Kačanik- najveći evropski izvoznik boraca za ID

Uzimajući u obzir ukupan broj stanovnika, Kosovo daje najviše boraca u Evropi za Islamsku državu. Siromašni Kačanik na granici sa Makedonijom prednjači u vrbovanju za taj samozvani kalifat.
Kačanik- najveći evropski izvoznik boraca za ID
Portal AnalitikaIzvor

Od 34 hiljade stanovnika njih 22 bori se u Siriji i Iraku, među njima je i Lavdrim Muhadžeri, koga zovu i balkanski Džihadi Džon. Tamošnji zvaničnici to sve opovrgavaju i okrivljuju medije za narušavanje ugleda.

Predsjednik Islamske zajednice Kačanik Florim Neziraj, koji je tamo već tri godine, tvrdi da dobro poznaje situaciju. Kaže da, nezavisno od činjenice da je određeni broj osoba otišao da ratuje u druge zemlje, u Kačaniku nije zabilježen nijedan sukob koji je povezan s vjerom.

Načelnik opšine Besim Iljazi smatra da je ta priča nanijela veliku štetu ugledu tog grada.

"Sada možete gradom šetati mjesec dana i nećete na ulici primjetiti ništa što ima veze s takvim ponašanjem", tvrdi Iljazi.

Sa druge strane, u glavnoj ulici osobe koje se povezuju s vehabizmom bježe od kamere, kao i većina građana od komentara, što se može pripisati strahu ili nečem drugom.

U međuvremenu, održan je i skup o borbi protiv nasilnog ekstremizma.

Komandir policijske stanice Kačanik Afrim Habibi ističe da u proteklih godinu i po dana nisu zabilježili nijedan odlazak u Siriju. Takođe, napominje, mnogo je manje aktivnosti za koje se može sumnjati da imaju veze sa vrbovanjem za Islamsku državu.

Nezaposlenost, siromaštvo i beznađe najčešći su razlozi zbog kojih mladi sa ovih prostora odlaze u Irak i Siriju, gdje im se obećava med i mlijeko i godišnja zarada do 30 hiljada eura. Međutim, kako naglašava, vrlo brzo shvate da su prevareni, pa se dio njih odlučuje za povratak.

Ovdašnji psiholozi koji se bave tom problematikom tvrde kako ne znaju koja je grupa opasnija - ona koja u euforiji odlazi ili koja se prevarena vraća.

(NN/HRT)

Portal Analitika