Abiznis

PEJOVIĆ: Solana postala predmet pozornosti ambasada i EK

Juče je u Upravi AD Solana „Bajo Sekulić“ u stečaju održana Treća sjednica Savjetodavnog tijela za Solanu tokom koje su istaknute najznačajnije aktivnosti realizovane od strane JPNPCG na zaštiti i unapređenju biodiverziteta Solane.
PEJOVIĆ: Solana postala predmet pozornosti ambasada i EK
Portal AnalitikaIzvor

Tim povodom državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma i ujedno član Savjetodavnog tijela za Solanu Daliborka Pejović je, između ostalog, izjavila: „Zadovoljni smo onim što je do sada JPNPCG preduzelo i uradilo na prostoru Solane. Pretpostavljam da javnost Crne Gore zna da je Solana postala predmet pozornosti ambasada, Evropske komisije i kompletne crnogorske javnosti i lokalne uprave, iako moram istaći da još uvijek nemamo adekvatan odgovor lokalne uprave o trenutnim dešavanjima na Solani. Kasnimo sa aktom o proglašenju Solane spomenikom prirode i kasni se sa donošenjem Prostornog plana Opštine Ulcinj i mislim da ne treba bilo koje dešavanje da uspori taj proces. Svi odbornici lokalnog parlamenta moraju biti svjesni odgovornosti koju preuzimaju ukoliko ubrzo ne nađemo rješenje za buduću valorizaciju Solane.

Upravo je ovaj sastanak najbolji povod i uslov da pozovemo građane Ulcinja i predstavnike lokalnog parlamenta da ubrzaju proces donošenja Prostornog plana i da s tim omoguće da znamo kako će se i na koji način valorizovati ovaj prostor i da brzo krenemo sa aktivnim, pravim i zakonom zasnovanim procesom zaštite Solane i njenim proglašenjem u svim kapacitetima.

Ono što je ostalo još nedorečeno i jedno od pitanja je - kako će Opština Ulcinj i koga će Opština Ulcinj prepoznati kao upravljača. Upravljač mora ispunjavati zakonom propisane uslove i mora obezbjediti sredstva za upravljanje prostorom. Ukoliko bude prepoznat državni organ ili institucija u liku Nacionalnih parkova ili nekoga drugoga, Vlada Crne Gore će biti spremna da podrži finansijski i na svaki drugi način takve aktivnosti vodeći računa o primjeni zakona.

Državna sekretarka je zaključila: „Zadovoljni smo onim što je JPNPCG za kratko vrijeme uradilo i iskreno se nadam da taj osjećaj dijeli i lokalna uprava“.

Od potpisivanja zakupa cjelokupne imovine Solane 24. avgusta 2015. godine, do danas, kako je podsjetio direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Zoran Mrdak „svi oni procesi koji su započeti u prethodna tri mjeseca od kad je JPNPCG preuzelo imovinu Ulcinjske solane teku pozitivno“. Kontinuirano se sprovodi fizička zaštita i do sada nijesmo imali nijedan prijavljen slučaj krivolova, lovci Ulcinja poštuju zabranu lova na ovom području. Takođe ono što je važno istaći je da je počela i stručna zaštita koju zajedno realizuju stručnjaci NVO i JP, posebno ihtiolozi i ornitolozi.  

U vezi sa infrastrukturom koja je vrlo bitna za očuvanje ovog vještačkog ekosistema, osposobljena je, prije nekoliko dana, i druga pumpa, tako da možemo da kažemo da je infrastruktura za manipulaciju vodama u potpunoj funkciji. Takođe ćemo zajedno sa svima onima koji su se bavili razvojem turizma na Solani, u idućem mjesecu, razgovarati kako da sve što ovdje postoji, od Muzeja, suvenirnice, staza za pješačenje i biciklizam, stavimo u potpunu funkciju jer dosta toga je potrebno pripremiti da bi bilo u funkciji, kako bi već u januaru mogli da pozovemo sve građane Crne Gore i turiste da posjete ovo izvanredno područje.

Takođe bih želio da istaknem da uskoro očekujemo, nakon javne rasprave o Studiji zaštite za područje Solane, odnosno za potrebe proglašenja Solane spomenikom prirode, Javnu raspravu za akt o proglašenju koji treba, između ostalog, da definiše i ko će to biti upravljač. Podsjećamo da je JP zakupilo cjelokupnu imovinu Solane do avgusta 2016. godine, ali mi izražavamo želju, interes i spremnost da budemo upravljači budućeg zaštićenog područja, spomenika prirode Ulcinjske solane“.

Pored Zorana Mrdaka i Daliborke Pejović, Sjednici su prisustvovali Lidija Šcepanović pomoćnica direktora Agencije za zaštitu životne sredine, Dželal Hodžić izvršni direktor NVO „Zeleni korak“, Nebojša Banićević projektni koordinator NVO CZIP i Mina Mijanović predstavnica EU Delegacije.

Portal Analitika