Politika

Kosovo pozvalo SAD i EU u pomoć oko granice sa Crnom Gorom

Ukoliko strani eksperti ocijene da postoji bilo kakva greška u demarkaciji granice sa Crnom Gorom, sa naše i cnogorske strane postoji spremnost da se te greške isprave, izjavio je kosovski premijer Isa Mustafa u emisiji "Click" RTV 21.
Kosovo pozvalo SAD i EU u pomoć oko granice sa Crnom Gorom
Portal AnalitikaIzvor

Vlada Kosova zatražila je pomoć SAD-a i EU oko demarkacione linije sa Crnom Gorom, rekao je Mustafa i dodao da će stranim ekspertima biti data na uvid sva dokumenta kojima raspolaže Priština, uključujući i zamjerke koje je prethodnih mjeseci iznosila opozicija, smatrajući da je dogovor sa Podgoricom načinjen na štetu Kosova.

"Tražili smo od SAD-a da nam pošalje jednog ili dva eksperta, tražili smo to i od EU. Eksplicitno sam zahtijevao da EU pošalje komisiju koja je upoznata sa pitanjem granice. Možda će i Velika Britanija poslati jednog eksperta", rekao je Mustafa.

On je dodao da će strani stručnjaci vidjeti da li su napravljene greške, a da su Crna Gora i Kosovo spremni da te greške isprave.

"Crnogorski premijer Milo Đukanović mi je rekao i prije nego što je sporazum bio potpisan da je, ako se bilo kada utvrdi da je napravljena nekakva greška u obilježavanju granice, spreman da tu grešku ispravi", rekao je Mustafa.

 Uz sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, demarkacija granice sa Kosovom glavni je uzrok nasilnih protesta u Prištini i blokade Skupšine Kosova.

Sporazum o demarkaciji granice potpisan je sredinom avgusta u Beču.

Izvor: Tanjug

Portal Analitika