Društvo

CZIP pozdravlja odluku o zabrani lova na jarebice

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja donijelo je Odluku o zabrani lova na jarebicu kamenjarku na tri godine.
CZIP pozdravlja odluku o zabrani lova na jarebice
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Nakon što su službenici Uprava carina Luke Bar 4. decembra zaplijenili 20 jedinki jarebice kamenjarke i jednu šumsku šljuku, Ministarstvo poljopriverede je presavilo tabak: uveo se moratorijum na ubijanje kamenjarke za naredne tri godine a ispitaće okolnosti pod kojima je italijanski lovac koji je lovio u Plužinama pokušao da nezakonito iznese ubijene ptice.

Podsjećamo, procijenjena brojnost jarebice kamenjarke je 1.200 parova i zbog intezivnog lova i krivolova našla se na Evropskoj Crvenoj listi IUCN-a.

Česti ljetnji požari utiču na značajnu degradaciju njenih staništa u Crnoj Gori. Neka lovačka društva, kao što je Udruženje lovaca Tivat, ranije su prepoznala loše stanje populacije ove vrste i uspostavile moratorijum.

Na Evropskoj crvenoj listi ugroženih vrsta ptica, koju je u junu izdala Evropska komisija a pripremio BirdLife International, jarebica kamenjarka dobila je status NT - skoro ugrožena što znači da će se, nastavi li se ovakav trend, vrsta naći u opasnosti od drastičnog smanjenja brojnosti do izumiranja.

Ovakvu odluku smatramo pobjedom zajedničkih napora u zaštiti prirode i adekvatne primjene zakona.

Portal Analitika