Crna hronika

Poslovi AMD “Blažo Smiljanić” ponovo pod lupom Tužilaštva

Specijalno tužilaštvo otvorilo je ponovo izviđaj u predmetu Auto-moto društva "Blažo Smiljanić" iz Kotora zbog sumnje da je državna imovina te sada nevladine organizacije prepisana na privatna lica, a zatim prodata za milionske iznose.
Poslovi AMD “Blažo Smiljanić” ponovo pod lupom Tužilaštva
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predmetom su, prema nezvaničnim saznanjima Dnevnih novina obuhvaćeni i pojedini službenici kotorskog katastra, kao i neki bivši čelnici te opštine koji su dozvolili da se državna imovine prepiše na ovo društvo, a zatim proda privatniku za pozamašnu sumu. Istražne radnje u ovom slučaju započete su još prije više od tri godine, nakon što su, postupajući po anonimnoj prijavi, inspektori za privredni krimnal počeli da provjeravaju svu dokumentaciju ove sada NVO.

Kako je Dnevnim novinama saopšteno iz Specijalnog tužilaštva, ovaj predmet je još u fazi izviđaja, te da druge informacije vezane za ovaj slučaj ne mogu davati.

AMD "Blažo Smiljanić" bilo je u posjedu države sve do 2002. godine, kada je zakonskom regulativom ukinuto i preregistrovano kao nevladina organizacija. Tako je imovina AMD "Blažo Smiljanić" olako prepisana na NVO i privatna lica su postala vlasnici državne imovine bez bilo kakve nadoknade. Sve to je najvjerovatnije urađeno u sprezi sa pojedinim ljudima iz katastra i Opštine Kotor koji su bili dužni da reaguju kad su saznali da se prepisuje državna imovina.

U međuvremenu, dio te imovine, koja se nalazi na ekskluzivnim lokacijama i vrijedi više miliona, prodata je privatnicima. Pod lupom Tužilaštva nalazi se lokacija na ulazu u Kotor, koja je bila u vlasništvu AMD "Blažo Smiljanić", a na kojoj je izgrađena benzinska pumpa "Vuk petrol". Tužilaštvo provjerava i druge ugovore koje je pomenuta NVO sklapala sa drugim pravnim subjektima.

Iz AMD su ranije saopštili da imovina koju posjeduju nikad nije pripadala Opštini, već je bila u njihovom ličnom vlasništvu, te da su zemljište od 7,2 hiljada kvadrata na Svetom Stasiju svojevremeno zamijenili sa Opštinom za zemljište na ulazu u Kotor, i to na osnovu odluke Skupštine opštine Kotor i uz saglasnost svih nadležnih republičkih organa.

Ovaj slučaj veoma je sličan sudskom sporu koji je vođen protiv čelnika NVO AMD Budva. Prvostepenom presudom, Igor Trnski, Stevica Dragović, Marko Vujović, Slobodan Pima, Srđan Stojanović i Bojan Karadžić osuđeni su na po godinu zatvora, dok je Svetlana Dragović, osuđena na šest mjeseci.

Oni su proglašeni krivim jer su državnu imovinu Automoto društva Budva, upisali na privatne firme i što su pokušali da pribave protivpravnu imovinsku korist u iznosu više od tri miliona eura. U presudi Apelacionog suda piše da, iz detaljnog obrazloženja, proizlazi da je svaki optuženi bio svjestan da sa drugim učestvuje u izvršenju krivičnog djela i da je krivično djelo izraz njihove zajedničke volje.

Dnevne novine 

Portal Analitika