Svijet

Ko je misteriozni prijatelj pariskog teroriste?

Belgijska policija otkrila je da je Salah Abdeslam (26), islamista koji je u bjekstvu od masakra u Parizu 13. novembra, iste te večeri telefonom zvao belgijskog državljanina koji se nalazi u zatvoru u Namuru. Ko je taj misteriozni čovjek i da li je moguće da je zapravo on inspirator krvavog pira u Parizu u kome je stradalo 130 ljudi?
Ko je misteriozni prijatelj pariskog teroriste?
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi RTBF, državna televizija Belgije, Abdeslam je najmanje dva puta prije zločina posjetio tog prijatelja, posljednji put u oktobru.

Potraga za Abdeslamom, za kojim je raspisana međunarodna potjernica, i dalje traje po cijeloj Evropi. Abdeslam je nakon masakra pokušao da prikrije tragove promjenom kartice u telefonu kojim je zvao ljude u Belgiji, gdje je prebjegao odmah poslije zločina.

Belgijska policija je ipak uspjela da otkrije koga je sve zvao, a jedan od tih poziva bio je upućen neimenovanom mladiću rodom iz briselske opštine Molenbek, gdje je i Abdeslam rođen, a koji sada služi zatvorsku kaznu u Namuru.

Ovaj mladić se ne nalazi na listi "radikalizovanih osoba" iz Molenbeka koju su sastavile lokalne vlasti, a na kojoj su inače bila i Abdeslamova braća.

On se zatvoren zbog krađe i prema informacijama RTBF otprilike je sličnog godišta kao Abdeslam. O zatvoreniku se ne zna više ništa, a belgijska televizija se pita da li je ovaj mladić odigrao ulogu u podsticanju Abdeslama na zločin koji je ovaj izveo.

Portal Analitika