Svijet

GRČKA: Uklonili stotine migranata iz neutralne zone

Grčka policija uklonila je večeras stotine migranata iz neutralne zone između Makedonije i Grčke, koji su tu danima boravili nakon što je Skoplje odbilo da primi one koje ne smatra izbjeglicama već ekonomskim migrantima, prenose agencije.
GRČKA: Uklonili stotine migranata iz neutralne zone
Portal AnalitikaIzvor

Od jutros je 46 autobusa prevezlo migrante do Atine, a prvi bi trebalo, kako se očekuje, da do grčke prijestonice stigne večeras.

Policija je otvorila nacionalni put u Idomeniju koji je bio blokiran tokom operacije, a nevladine organizacije su se vratile u Idomeni da tamo ponovo podignu kamp i sačekuju nove pridošlice.

Grčka policija je, kako se navodi, opkolila oko 2,3 hiljade migranata koji su tri sedmice bili "zaglavljeni" na granici sa Makedonijom i prevozi ih do Atine.

Time su, kako se ocjenjuje, pokopane njihove nade da će potražiti azil u sjevernoj Evropi.

Tokom operacije je došlo do manjih sukoba policije i migranata, koji su pretežno iz Pakistana, Maroka, Alžira i Somalije, a koji su po velikoj hladnoći bili u kampu u blizini Idomenija nakon što je Makedonija počela da po nacionalnosti "filtrira" migrante od 19. novembra.

Oko 350 policajaca bilo je angažovano u prebacivanju migranata autobusima do zatvorenog stadiona u Atini.

Jedan policijski zvaničnik je kazao da migranti imaju rok od 30 dana da napuste Grčku, ali da nijesu stavljeni u pritvor, a da će, ukoliko budu uhvaćeni u toj državi nakon isteka 30-dnevnog roka, biti uhapšeni i deportovani.

Nekoliko država iz kojih migranti većinom potiču nemaju sporazume o readmisiji sa Grčkom da je Pakistan prošle sedmice odbio da primi nazad neke migrante koje je evropska pogranična agencija Fronteks avionom uputila iz Atine.

Portal Analitika