Društvo

Upravni sud odbacio tužbu MANS-a o pristupu povjerljivim podacima

Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte uručena je juče, u utorak, 8. decembra 2015. godine, presuda Upravnog suda Crne Gore, od 30. oktobra 2015. godine kojom je odbačena tužba nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – MANS protiv Rješenja Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte o određivanju stepena tajnosti „POVJERLJIVO“ za pojedina akta ovog tijela, saopšteno je iz Vlade.
Upravni sud odbacio tužbu MANS-a o pristupu povjerljivim podacima
Portal AnalitikaIzvor

Upravni sud je, kako se ističe, nakon usmene rasprave održane 22. oktobra 2015. godine donio Presudu kojom je odbačena tužba nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora - MANS, protiv Rješenja tuženog Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte.

- Rješenje je donijeto na osnovu člana 2 Odluke o djelokrugu rada Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte i člana 15 Zakona o tajnosti podataka, o određivanju stepena tajnosti „POVJERLJIVO“ i to podataka sadržanih u tenderskoj dokumentaciji i ponudama dostavljenim u postupku privatizacije/valorizacije društava i imovine: Instituta „Dr Simo Milošević” AD Igalo”; AD”Montecargo” Podgorica; „Montenegro airlines”AD Podgorica; HG”Budvanska rivijera”AD Budva; HTP”Ulcinjska rivijera”AD Ulcinj; „Institut crne metalurgije”AD Nikšić; „Poliex” AD Berane; „Pošta Crne Gore”AD Podgorica, „Novi duvanski kombinat”AD Podgorica; „Montenegro defence industry” d.o.o. Podgorica; Hotel „Park” Bijela, Opština Herceg Novi”; Lokalitet „Gornji Ibar” Opština Rožaje i aktivnosti na definisanju budućih odnosa između Vlade Crne Gore i kompanije A2A u vezi sa Ugovorom o dokapitalizaciji i djelimičnoj privatizaciji EPCG, koji raspiše Tenderska komisija za privatizaciju imenovana Odlukom br. 01-41/2 od 19. marta 2013. godine i dopuni Odluke Savjeta broj 01-34 od 27. januara 2015. godine - saopšteno je iz Vlade.

Nakon održane rasprave, kako se navodi, razmatranja spisa predmeta, ocjene navoda tužbe i odgovora na tužbu, Sud je našao da Tužbu treba odbaciti, zaključujući da se osporenim Rješenjem ne dira u pravo tužioca ili neposredni lični interes zasnovan na zakonu, jer tužilac nije pružio dokaze za suprotan zaključak.

- Podsjećanja radi, Upravni sud Crne Gore, i na sjednici odrzanoj 9.oktobra 2015.godine donio presudu kojom je odbijena tužba Mreže za afirmaciju nevladinog sektora - MANS, protiv rješenja tuženog Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte kojim je tražen pristup povjerljivim informacijama u vezi sa kompletnom tenderskom dokumentacijom za učešće na tenderu radi dokapitalizacije putem izgradnje fabrike i prodaje akcija u kompaniji Novi duvanski kombinat AD Podgorica, tenderskom dokumentacijom u vezi sa prodajom akcijskog kapitala privrednog društva Hemijska industrija „Poliex“ AD Berane; Izvještajem o rangiranju rezultatima i izboru najpovoljnijeg ponuđača na javnom tenderu za prodaju akcijskog kapitala Hemijska industrija „Poliex“ AD Berane, kao i kopijama svih ponuda dostavljenih na javnom tenderu - saopšteno je iz Vlade.

Savjet je donio rješenja o određivanju stepena tajnosti podataka POVJERLJIVO za podatke sadržane u tenderskoj dokumentaciji i ponudama dostavljenim po javnim pozivima za učešće na međunarodnim javnim tenderima koje sprovode tenderske komisije Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte.

Portal Analitika