Politika

Vujanović: Predsjednik ne treba da komentariše istrage

Predsjednik države ne treba da komentariše slučajeve koje se vode pred pravosudnim organima, kazao je Filip Vujanović, navodeći da se mora poštovati nezavisnost sudstva kao i pretpostavka nevinosti.
Vujanović: Predsjednik ne treba da komentariše istrage
Portal AnalitikaIzvor

Vujanović je, upitan da prokomentariše najnovije istrage o malverzacijama u Budvi, za koje je osumnjičen i sin Svetozara Marovića predsjednika Političkog savjeta Demokratske partije socijalista, rekao kako je uvijek imao princijpijelni stav koji znači poštovanje nezavisnosti pravosuđa.

„Afirmaciju te nezavisnosti, potrebe da u punoj samostalnosti utvrđuju sve ono što je interesovanje pravosudnih organa, i potreba da se u odnosu na te subjekte koji se u svim mjerama kontrole poštuje prezumpcija nevinosti, poštujući ono što su ljudska prava koja u toj prezumpciji imaju svoj iskaz. Nikada niti o jednom konkretnom predmetu nijesam saopštio niti jednu riječ. Predsjednik države to ne treba da radi, jer se njegovo viđenje može tumačiti kao ocjena koja ima svoj značaj i težinu. Prema tome nikada niti o jednom predmetu nijesam rekao ništa. Prosto mislim da tako treba da se postavim, poštujući nezavisnost pravosuđa i potrebu da njemu ostavimo sve one pretrage koje su u njegovoj nadležnosti“, kazao je Vujanović novinarima u Danilovgradu.

Upitan da li ta istraga šteti ugledu DPS-a, Vujanović je rekao da je ubijeđen kako država i svaka partija vodeći svoju politiku treba da projektuju ono što je odgovornost svakoga ko učestvuje u toj politici koja je uvijek individualna i koja je temelj onoga što je postupanje svakog pojedinca.

„Tako da moramo kao i sve što je u krivičnom pravu i pravu uopšte individualizirati i tretirati kroz individualni tretman koji je, rekao bih, aksiom vrijednosti svakog postupanja. Vi imate od strane države, od strane partije, koalicije, jednu projekciju koju ostvaruju pojedinci, koji u realizaciju te projekcije imaju onaj nivo postupanja i onaj nivo odgovornosti koji se individualno tretira“.

Tekst i foto: rtcg.me

Portal Analitika