Abiznis

Brajović u Beogradu na konferenciji "Koridori za budućnost"

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović učestvovao je danas na ministarskoj konferenciji o regionalnom infrastrukturnom povezivanju "Kortidori za budućnost" koja je organizovana u Beogradu. Konferencija je bila organizovana u dva panela: regionalno infrastrukturno povezivanje i finansiranje regionalnih infrastrukturnih projekata.
Brajović u Beogradu na konferenciji "Koridori za budućnost"
Portal AnalitikaIzvor

Brajović je zajedno sa kolegama iz regiona učestvovao u prvom panelu i govorio o infrastrukturi kao osnovi ekonomskog razvoja regiona, trenutno aktuelnim regonalnim projektima i planovima za 2016. godinu, kao i o iskustvima u angažovanju domaće operative. Govoreći o regionalnim projektima koji su važni za Crnu Goru, on je naglasio da je u toku izgradnja prve dionice autoputa Bar - Boljare, koji je dio SEETO putnog pravca 4.

"Ovo je put koji treba da poveže Crnu Goru od jadranske obale preko glavnog grada Podgorice sa granicom Srbije, a preko Požega-Beograd puta sa TEN-T koridorom 10 sa Rumunijom, Mađarskom i Centralnom Evropom. Kada posmatramo integrisani pristup, ovaj autoput će omogućiti i da luka Bar bude u potpunosti povezana sa ostatkom evropskih koridora, sa ciljem boljeg zadovoljavanja potreba Kosova i Srbije. Smatramo da će ovaj autoput doprinijeti i ekonomskoj i političkoj stabilnosti regiona. I zato smo uvjereni da ovaj projekat ima važnu stratešku ulogu za cijeli region“, kazao je Brajović.

Kada su u pitanju ostali projekti, ministar je kazao da je tu i Jadransko-jonski multimodalni koridor, tj. izgradnja primorske varijante tog koridora, odnosno brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja, zatim, rekonstrukcija željezničke pruge Bar- Vrbnica, i dalje prema Beogradu i rekonstrukcija i modernizacija željezničke pruge Podgorica-Tuzi-granica sa Albanijom. Naglašeno je da je veoma važan segment pozicioniranja i razvoja Crne Gore i vazdušni saobraćaj. Ulaganja u aerodomsku infrastrukturu se sprovode u skladu sa Master planom razvoja aerodroma Crne Gore do 2030 godine i međunarodnim standardima ICAO (Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva).

Ministarskom sastanku su, pored crnogorskog, prisustvovali predstavnici resornih ministarstava zemlje domaćina - Srbije, Makedonije, Republike Srpske, kao i zvaničnici Svjetske banke, EBRD-a, EIB-a, KPMG-a i drugi.

Portal Analitika