Svijet

Poginuo milijarder Daglas Tomkins

Američki milijarder i aktivista za zaštitu životne okoline Daglas Tompkins poginuo je u kajakaškoj nesreći u Čileu, javili su zvaničnici te zemlje.
Poginuo milijarder Daglas Tomkins
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Tompkins je bio suosnivač kompanija za sportsku ojdeću i konfekciju Nort fejs i Esprit. Nesreća se dogodila juče kada su se prevrnuli kajaci kojima su plovili Tompkins i još pet stranaca na jezeru u Patagoniji, u južnom Čileu.

Tompkins je umro od hipotermije u bolnici u koju je prevezen u nesvjesnom stanju. On je helikopterom prebačen sa mjesta nesreće.

Čileanska vojska navela je da su se kajaci prevrnuli zbog velikih talasa na jezeru General Karera. Vojni patrolni čamac spasio je troje ljudi iz Tompkinsove grupe, a helikopter je prevezao još troje, navela je vojska.

Milijarder star 72 godine je poslije odlaska u penziju 1989. bio aktivan u zaštiti životne sredine. Bio je vlasnik stotina hiljada hektara u Patagoniji, rijetko naseljenoj oblasti sa mnoštvom rijeka u južnom dijelu Čilea i Argentini.

Na dijelu poseda u Čileu on je formirao Pumalin Park, 290.000 hektara šuma, jezera i fjordova, koji se proteže od Anda do Pacifika.

"Tomova smrt je veliki gubitak za pokret za očuvanje životne sredine, ne samo u Čileu, nego na svjetskom nivou. On je neko ko je ulagao svu svoju energiju, svo svoje bogatstvo i sav svoj duh u očuvanje ekosistema", rekla je Sara Larejn, dugogodišnja Tompkinsova prijateljica koja vodi jednu čileansku ekološku organizaciju.

Portal Analitika