Društvo

Crna Gora još ne razmišlja o kubanskim vakcinama

Dok će vakcina sa Kube, koja se koristi u terapiji protiv karcinoma pluća, u susjednoj Srbiji početi eksperimentalno da se primjenjuje u narednih nekoliko dana, u Crnoj Gori o njenoj primjeni barem za sada se ni ne razmišlja.
Crna Gora još ne razmišlja o kubanskim vakcinama
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o vakcini koja ne može da izliječi rak, već samo da uspori rast malignog procesa i da pacijentu produži život. Koliko vidjeće se na ispitivanju koje će se u Srbiji primjenjivati na pacijentima koji imaju četvrti stadijum bolesti, za koje se prognozira još šest mjeseci života, i biće besplatan.

"Agenciji za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CALIMS) još uvijek se nije obratilo nijedno pravno lice u smislu podnošenja zahtjeva, pa čak ni pokazalo interesovanje za uslove za dobijanje dozvole za stavljanje u promet, odnosno registraciju ovog preparata, za njegov interventni uvoz ili sprovođenje kliničkog ispitivanja, što su, prema Zakonu o ljekovima, jedine zvanične mogućnosti da određeni lijek bude na raspolaganju pacij entima u Crnoj Gori", kazala je Dnevnim novinama Marija Savović iz te medicinske ustanove.

Shodno tome, kako je rekla, trenutno nijesu u mogućnosti ni da pruže bliže informacije o tome kada se i da li se uopšte može očekivati da se vakcine proizvedene na Kubi za oboljele od karcinoma pluća nađu u prometu u Crnoj Gori.

U Crnoj Gori, kako je kazao Dnevnim novinama se kretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka Domagoj Žarković, svake godine od karcinoma pluća umre 300 oboljelih, a isto toliko imamo i novootkrivenih slučajeva.

"Rak pluća je 90 odsto posljedica pušenja, a trošak oko liječenja je ogroman i, nažalost, praktično uzaludan. Riječ je o podmukloj bolesti koja se kasno otkrije, a ljudi su neobaviješteni i ne vode zdrav život", objasnio je Žarković i dodao da je po učestalosti karcinom pluća na prvom mjestu kod muškaraca, a na trećem kod žena.

Crna Gora još nije radila u pravcu stavljanja kubanske vakcine u terapiju oboljelih od karcinoma pluća.

"Nemamo podlogu, nemamo dokaz, nemamo argumente tako da nijesmo ni pokušavali sa tim tretmanom u Brezoviku", kazala je Dnevnim novinama direktorica Specijalne bolnice za plućne bolesti Brezovik dr med. Gordana Reljić.

V.d. direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju KCCG prof. dr Vladimir Todorović ističe da se vakcina tek ispituje, zbog čega se ne mogu dati preliminarni podaci da li su efikasne ili ne.

"Zato u Srbiji sprovode kliničku studiju, pa možda se ispostavi da neće biti adekvatna, a možda i da hoće. Mali je broj pacijenata u Srbiji uključen u to, svega 30, a riječ je o kliničkim studijama za koje je, kao i ozbiljnije analize, potrebno nekad 1.000 ili više pacijenata da bi se utvrdila efikasnost", pojasnio je Todorović i dodao da će pričekati rezultate ispitivanja u Srbiji, pa ako prođe, onda će kubanska vakcina sigurno svuda da se registruje, a onda i primijeni.

Srbija je nabavila 1.680 jedinica vakcine "Cimavax EFG", koje su stigle sa Kube, i to je, kako je ranije rekao državni sekretar u Ministarstvu zdravlja te zemlje Berislav Vekić, dovoljna količina da počne ispitivanje.

Lijek se prima u četiri doze, u oba ramena i oba kuka. Isti postupak ponavlja se poslije 14 dana, potom još tri puta na 14 dana, a onda po dogovoru s ljekarom.

Portal Analitika