Politika

Lideri DF: Pojačava se politički progon neistomišljenika Diktatora

Predstavnici DF Nebojša Medojević, Milan Knežević i Slaven Radunović sreli su se danas sa šefom odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom Direktoratu EK za proširenje Dirkom Langeom i ambasadorom EU u Crnoj Gori Mitjom Drobničem i tom prilikom razmjenili mišljenja o aktuelnoj političkoj krizi u Crnoj Gori.
Lideri DF: Pojačava se politički progon neistomišljenika Diktatora
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju iz Pres službe DF-a, oni su upoznali Langea i Drobniča sa razlozima koji su opredjelili DF da se za fer i poštene izbore bori vaninsitucionalnim metodama demekratske borbe koji podrazumjevaju neučestvovanje u radu Skupštine i mirne i nenasilne proteste.

- Predstavnici DF su posebno istakli činjenicu da su već više puta pokušavali da se kroz dijalog u parlamentu i izmjenama i dopunama izborne regulative, izbore za sprječavanje izbornih krađa i fer izbore, ali da su svi ti napori bili bezuspješni i da je glavni problem uvijek bilo odbijanje Diktatora da primjeni zakone i njegova politička potreba i interes da se zloupotrebom državnih resursa i službi i političkom korupcijom brutalno prekraja izborna volja gradjana. Nakon svih dosadašnjih veoma negativnih iskustava u pokušajima fingiranja iskrenog i suštinskog dijaloga o organizovanju prvih i fer izbora, koji su samo predstavllali kupovinu vremena i prevaru opozicije, DF je duboko ubijeđen da se samo snažnim demokratskim pritiskom kroz neučestvovanje u radu Skupštine i protestima može doći do formiranja prelazne vlade, koja bi kroz mehanizme međusobne kontrole jedina mogla da spriječi ponavljanje izbornih krađa po receptu iz afere "Snimak" i organizuje fer i poštene izbore. Nakon svih objavljenih dokaza o izbornim krađama i politčkoj korupciji kojima Diktator i njegov režim protivustavno i protivzakonito formira nelegitmne organe vlasti, svima u Crnoj Gori, ali i u međunarodnoj zajednici, mora postati jasno da se samo kroz dnevnu kontrolu mehanizama izvršne vlasti kroz prelaznu vladu mogu obezbjediti neopohodni uslovi za fer izbore - navodi se u saopštenju iz DF-a.

Predstavnici te političke grupacije smatraju da bi odgovor opozicije trebalo da bude "snažan i jedinstven, posebno poslije terora policije nad mirnim demonstrantima 24. oktobra i političkog progona koji Dikator vrši nad liderima DF i svim neistomišljenicima koji se iz dana u dan pojačava".

- Predstavnici DF su ocjenili da su pregovori koje je zakazao Krivokapić već prvog dana doživjeli fijasko, jer je Diktator odmah odbio suštinski zahtjev opozicije za formiranje prelazne vlade i time nastavak pregovora učinio besmislenim i štetnim za razvoj demokratskih procesa u Crnoj Gori. Stanje u zemlji je veoma kompleksno i opterećeno dubokom političkom, ekonomskom i bezjednosnom krizom i sve dubljim jazom između opozicije i naroda s jedne strane, i korumpiranog režima s druge strane. DF se snažno zalaže da se ova kriza rješava političkim sredstvima, uz postizanje minimuma nacionalnog konzensusa o održavanju fer i demokratskih izbora, koje bi organizovala prelazna vlada sastavljena od svih parlamentarnih subjekata. Neprihvatanje prelazne vlade i uporno insistiranje na zadržavanju mehanizama izornih krađa, ne može biti doprinos izlasku iz krize i povratku povjerenja u izborni sistem. Odgovornost za takvu nerazumnu politiku i odbijanja suštinskog dijaloga, snosi isključivo režim i opozicija ne bi smjela da bude dio dekora za još jednu izbornu krađu - ističe se u saopštenju.

Lideri DF-a na kraju podsjećaju da su za njih prihvatljivi samo pregovori o sastavu i mandatu prelazne vlade i da će njihovi predstavnici u njima učestvovati "kada se za to stvore neophodne političke pretpostavke".

Portal Analitika