Crna hronika

MUP: J.V. iz Podgorice uhapšen zbog bombaškog napada na Miloša Radulovića

Za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, počinjeno 23. decembra 2013. godine u Podgorici, na štetu načelnika Centra bezbjednosti Bar Miloša Radulovića osumnjičen je J.V. (25) iz Podgorice, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare Uprave policije.
MUP: J.V. iz Podgorice uhapšen zbog bombaškog napada na Miloša Radulovića
Portal AnalitikaIzvor

Oni su istakli da je osumnjičeni juče lišen slobode na jednom graničnom prelazu prilikom ulaska u Crnu Goru, te da se inače potraživao nacionalnom potjernicom u vezi sa nedavno realizovanim predmetom "Frenklin".

- Službenici Uprave policije MUP-a - Sektora kriminalističke policije i Centra bezbjednosti Podgorica su, postupajući po nalogu zamjenika Osnovnog državnog tužioca u Podgorici, preduzeli brojne policijske mjere i radnje i rasvijetlili krivično djelo na štetu načelnika Centra bezbjednosti Bar Miloša Radulovića. Policijsko-tužilačke aktivnosti sprovedene u prethodnom periodu ukazuju na sumnju da je J.V. počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozovljeno držanje oružja i eksplozivnih materija na način što je, 23. decembra 2013. godine oko 03.30 časova, aktivirao eksplozivnu napravu - ručnu bombu ispred ulaznih vrata stana načelnika Centra bezbjednosti Bar Miloša Radulovića u Podgorici. O događaju je obaviješten zamjenik Osnovnog državnog tužioca u Podgorici, po čijem nalogu su preduzete dalje policijske mjere i radnje - navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije podsjećaju da je uviđajnim radnjama "konstatovano da su usljed dejstva eksplozije - gelera, nastala oštećenja na mermernom pragu ulaznih vrata, gdje je i bio centar eksplozije, kao i na ulaznim vratima stana u vidu više oštećenja - proboja površine vrata, dok je u donjem dijelu nastalo oštećenje od aktivirane ručne bombe u vidu otvora nepravilnog oblika prečnika 45 cm".

- Takođe, usljed dejstva eksplozije - gelera nastala su oštećenja u unutrašnjosti stana vlasništvo oštećenog u vidu rasutih djelova polomljenih ulaznih vrata  i u vidu polomljenih stakala na vratima koja se nalaze na kraju unutrašnjeg dijela hodnika stana. Od jačine eksplozije – dejstva gelera nastala su oštećenja i na ulaznim vratima dva susjedna stana u vidu više proboja gelera površine vrata i oštećenja na okvirima istih, kao i u hodniku ispred navedenih ulaznih vrata stanova u vidu polomljene rasvjete i oštećenja fasade zidova hodnika. U događaju nije bilo povrijeđenih lica - preciziraju iz UP.

Dalje se navodi da su službenici CB Podgorica i Sektora kriminalističke policije su od momenta izvšenja krivičnog djela do sada preduzimali intenzivne mjere i radnje na prikupljanju materijalnih dokaza u cilju rasvjetljavnja krivičnog djela, kojom prilikom su došli do identiteta osumnjičenog lica J.V, a koji se do juče nalazio na izdražavanju zatvorske kazne u jednoj susjednoj državi.

- Službenici Sektora kriminalističke policije i CB Podgorica su, po nalogu nadležnog zamjenika Osnovnog državnog tužioca u Podgorici, juče u službenim prostorija CB Podgorica od J.V. prikupili potrebna obavještenja na zapisnik u vezi navedenog krivičnog djela, koja su prezentirana tužiocu. Osumnjičeni J.V. lišen je slobode i uz poseban izvještaj, kao dopunu krivične prijave, je priveden nadležnom tužiocu, zbog osnova sumnje da je počinio navedeno krivično djelo. Službenici Uprave policije - Sektora kriminalističke policije i CB Podgorica preduzimaju dalje operativne mjere i radnje na utvrđivanju eventualne umiješanosti i drugih lica u vezi sa opisanim događajem. Podsjećamo da je J.V. nedavno procesuiran u okviru međunarodnog predmeta "Frenkin". Naime, službenici Uprave policije MUP-a - Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta su, u saradnji i po nalogu tužilaštva, 10. novembra 2015. godine realizovali aktivnosti u okviru međunarodnog predmeta "Frenklin" koji se odnosi na otkrivanje, sprječavanje i suzbijanje falsifikovanja novca na međunarodnom nivou, u okviru kojeg su tog dana podnijeli krivične prijave protiv pet lica - dva državljanina Republike Srbije i tri crnogorska državljanina, među kojima je i J.V, zbog osnova sumnje da su na našoj teritoriji počinili krivično djelo falsifikovanje novca. Međunarodni predmet pod kodnim nazivom "Frenklin" realizovale su policije Crne Gore, Srbije, Rumunije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uz učešće SELEC Centra u Bukureštu. Aktivnosti u okviru ovog predmeta su se na našoj teritoriji realizovale u kooridinaciji i po nalogu tužilaštva. Policijsko-tužilačke aktivnosti sprovedene u Crnoj Gori ukazuju na sumnju da je pet lica procesuiranih kod nas na teritoriji Crne Gore stavilo u opticaj ukupno 246 falsifikovanih novčanica u apoenima od po 100 američkih dolara, čime su za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 18.000 eura - naveli su iz UP.

Foto: Ivana Božović

Portal Analitika