Društvo

U Pekingu se otvara katedra za Crnogorski jezik i književnost

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović sastala se danas sa predstavnikom pekinškog univerziteta „Beijing Foreign Studies“ prof. dr Zhao Gangom sa kojim je razgovarala o otvaranju katedre za Crnogorski jezik i književnost na ovom prestižnom univerzitetu, kao i o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.
U Pekingu se otvara katedra za Crnogorski jezik i književnost
Portal AnalitikaIzvor

Prof. dr Zhao Gang rekao je da će katedra za Crnogorski jezik i književnost na „Beijing Foreign Studies University“ biti otvorena u septembru 2016. godine. On je dodao da se potreba za ovom katedrom javila uporedo sa jačanjem odnosa NR Kine i Crne Gore, kako na ekonomskom, tako i na političkom polju.

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović izrazila je zadovoljstvo zbog toga što će se od 2016. godine u Pekingu izučavati crnogorski jezik i književnost i izrazila nadu da će se interesovanje kineskih studenata za naš jezik i kulturu povećati što će doprinijeti još boljoj saradnji u budućnosti.

Kurpejović je naglasila je da je saradnja dviju zemalja u oblasti visokog obrazovanja od izuzetnog značaja, a akcenat je stavila na razmjenu studenata.

Sagovornici su se saglasili da su sve brojnije inicijative za saradnju između obrazovnih i kulturnih institucija iz Kine i Crne Gore i da će se saradnja najbolje uspostaviti kroz povećanu mobilnost studenata i nastavnog kadra.

Portal Analitika