Abiznis

Poreska uprava: Postupamo po smjernicama DRI

U cilju unapređenja funkcionisanja Poreska uprava postupa po smjernicama, prije svega Vlade Crne Gore, a zatim i Državne revizorske institucije, kao tijela nadležnog za ocjenu rada svih državnih organa, a koje je izvršilo reviziju uspjeha Poreske uprave u prvoj polovini 2015. godine. Poreska uprava je već realizovala značajan dio preporuka, preduzimajući mjere na prevazilaženju postojećih izazova i povećanju efikasnosti, koristeći sve dostupne finansijske i organizacione resurse, saopšteno je Portalu Analitika iz Poreske uprave.
Poreska uprava: Postupamo po smjernicama DRI
Portal AnalitikaIzvor

 „Treba pomenuti da će planiranim izmjenama organizacione strukture Poreske uprave biti omogućeno osnivanje novih organizacionih cjelina, poput Odjeljenja za unutrašnju kontrolu i Odjeljenja za upravljanje rizicima, koje će uz poslovne sektore Uprave biti zaduženo za kreiranje, realizaciju i praćenje plana za obezbjeđenje poštovanja poreskih propisa, sačinjenog od mjera za podsticanje dobrovoljnog poštovanja propisa, al i mjera inspekcijskog nadzora i prinudne naplate. U skladu sa preporukama DRI, Poreska uprava je izradila i interne procedure za postupanje u oblasti naplate poreskih prihoda i inspekcijskog nadzora, a koje će omogućiti efikasno i jednoobrazno postupanje svih službenika, kako na centralnom, tako i na regionalnom nivou, ali praćenje i ocjenu rezultata rada istih“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo finansija, na inicijativu Poreske uprave, formiralo je Komisiju za izradu modela za utvrđivanje kriterijuma i procedura za identifikaciju, način klasifikacije i evidencije nenaplativog poreskog duga, čiji je zadatak koordinacija aktivnosti vezanih za efikasno upravljanje poreskim dugovanjima, sređivanje analitičkih kartica poreskih obveznika, segmentaciju i klasifikaciju poreskih dugovanja, uz analizu rizika kada je u pitanju naplata poreza.

„Za potrebe unapređenja informacionog sistema Poreske uprave formirana je među-institucionalna radna grupa, koja, pored službenika IT Sektora Poreske uprave, obuhvata predstavnike Ministarstva finansija, Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije i Univerziteta Crne Gore, čiji je zadatak da obezbijedi i realizuje model za stabilizaciju, integraciju i nadgradnju informacionog sistema, radi uspostavljanja precizne baze podataka, kao neophodnog preduslova za efikasnu naplatu poreskih prihoda i razmjenu relevantnih podataka sa ostalim državnim organima“, navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, međunarodne institucije, poput Evropske Komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, su važni partneri Poreske uprave Crne Gore na reformi i unapređenju rada tog organa.

„S tim u vezi, u Poreskoj upravi nedavno je boravio tim Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske komisije radi sprovođenja projekta TADAT za dijagnostičku ocjenu postojećeg rada Poreske uprave, kojom  će se omogućiti targetiranje prioriteta za dalje jačanje poreskog organa. Navedena aktivnost doprinijela je prepoznavanju slabih karika u organizaciji i funkcionisanju Poreske uprave, na osnovu čega su jasno precizirani budući projekti, koji će doprinijeti unapređenju konkretnih poslovnih procesa, ali i sveobuhvatnom učinku ove institucije, u skladu sa međunarodnom pozitivnom praksom i strateškim opredjeljenjima Poreske uprave.  Poreska uprava Crne Gore održava i uspješnu uzajamnu saradnju, kako sa poreskim upravama regiona, koje se suočavaju sa sličnim izazovima u obezbjeđenju efikasnog funkcionisanja i naplate poreskih prihoda, tako i sa naprednim poreskim upravama Evropske unije, koje predstavljaju model za reformu crnogorskog poreskog sistema sa administrativne i legislativne tačke gledišta. Treba pomenuti radne posjete poreskim upravama Hrvastke, Republike Srpske i Albanije, organizovane radi razmjene iskustava vezanih za modele informacionih sistema, elektronsku fiskalizaciju poreskih kasa, te izradu, realizaciju i praćenje plana za obezbjeđenje poštovanja poreskih propisa.  Očekuje se da će ovakvim sveobuhvatnim i ozbiljnim pristupom omogućiti tranzicija Poreske uprave u modernu, proaktivnu instuituciju, koja će podsticanjem dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa i sankcionisanjem nelegalnog poslovanja poreskih obveznika, obezbijediti zadovoljavajući stepen fiskalne discipline u Crnoj Gori na dugoročnom nivou“, zaključuje se u saopštenju. 

Portal Analitika