Protokol

Pajović – Lange: Bez primjene izbornog zakonodavsta nema fer izbora

Bez pune primjene izbornog zakonodavsta i kontrole tokova državnog novca ne mogu se očekivati fer i demokratski izbori izjavio je Darko Pajović, predsjednik Pozitivne Crne Gore na sastanku sa Dirk Langeom šefom Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.
Pajović – Lange: Bez primjene izbornog zakonodavsta nema fer  izbora
Portal AnalitikaIzvor

Razlog sastanka bile su aktuelna politička situacija i početak aktivnosti skupštinske Radne grupe parlamentarnog dijaloga koja je zadužena za pripremu slobodnih i fer izbora.

Tom prilikom Pajović je naglasio da će Pozitivna dati maksimalan doprinos kako bi razgovori između parlamentarnih stranaka bili uspješni.

“Bez kontrole tokova državnog novca i pune primjene izbornog zakonodavstva ne  možemo imati slobodne i fer izbore. Tražićemo u okviru rada radne grupe dodatne mehanizme kako bi se uspostavila puna kontrola nad državnim finansijama, što jeste ključni problem” naglasio je Pajović.

Pajović je kazao da je mnogo zloupotreba državnih resursa u partijske svrhe, vladajuće koalicije DPS-SDP, otkriveno  i dokumentovano u prethodnom periodu.

“To jeste ključni problem koji se mora riješiti kako bi imali dobar i pravedan ambijent za izbore. Ovo je prilika koje treba da budu svjesni svi odgovorni parlamentarni subjekti. Ako bude političke volje, obezbjedićemo odgovarajući model kojim će se spriječiti dalje zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe i građanima omogućiti slobodni izbori” kazao je Pajović.

Predsjednik Pozitivne smatra da to treba biti interes svih političkih stranaka kao i cjelokupnog društva. 

On je ponovio protivljenje aktivnom učešću EU u političkom dijalogu i naveo da političari i partije sami treba da se izbore za slobodne izbore i demokratsku smjenu vlasti. Takođe, pozdravio je interesovanje EU za tok i ishod političkog dijaloga koji je u toku.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Mitja Drobnič, šef Delegacije EU sa saradnicima i portparol Pozitivne Nataša Gojković.

Portal Analitika